Γιατί η Μέση Ανατολή φοβάται το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν

Γιατί η Μέση Ανατολή φοβάται το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν

Ενδεχομένως θα πυροδοτήσει αλλαγές συνόρων - Τι φοβάται η Τουρκία και πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Στις 25 Σεπτεμβρίου τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας θα είναι στραμμένα στο ιρακινό Κουρδιστάν, καθώς εκεί θα λάβει χώρα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και την ίδρυση κουρδικού κράτους, που ενδεχομένως θα πυροδοτήσει αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Πολλές χώρες βρίσκονται σε αναβρασμό, κυρίως το Ιράκ, η Τουρκία και το Ιράν, ενώ δεκάδες ακόμη κράτη σχεδιάζουν τις αντιδράσεις τους για την επόμενη ημέρα που - από κάθε άποψη - θα είναι ιστορική και θα επηρεάσει τις εξελίξεις για πολλά χρόνια.

Το γεγονός ότι οι Κούρδοι έχουν συμπεριλάβει στο δημοψήφισμα και το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ αυξάνει περαιτέρω την ένταση.

Ενδεικτικό της αγωνίας των εμπλεκόμενων χωρών - ειδικά της Τουρκίας - αποτελεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η απόφαση της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Σεπτέμβριο, συνιστά κίνδυνο για εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τα τμήματα του Κουρδιστάν που βρίσκονται στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν, που θα επιδιώξουν απόσχιση και ένωση σε ενιαίο κουρδικό κράτος.

Η αυτόνομη επαρχία δημιουργήθηκε το 1970 μετά από συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση. Το 2005, κατέκτησε το δικαίωμα να έχει αυτόνομη κυβέρνηση και σύνταγμα, είναι όμως μέχρι και σήμερα, μέρος του Ιράκ.

Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Η υπόθεση αφορά ασφαλώς και την Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, επισημαίνει ότι με τη δρομολόγηση ίδρυσης κουρδικού κράτους αμφισβητείται στην πράξη η διευθέτηση των συνόρων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτιμά ότι «μια αμφισβήτηση των συνόρων της Τουρκίας δεν θα περιοριστεί στην Ανατολή αλλά θα επηρεάσει το σύνολο της συνοριακής διευθέτησης στην περιοχή και στα δυτικά, Αιγαίο και Βαλκάνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Σταύρος Δρακουλαράκος, υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, αρχισυντάκτης στο Κέντρο Μεσογειακών Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (CEMMIS) και εμπειρογνώμων ερευνητής στο Κέντρο για το Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή (CRPME).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δρακουλαράκος τονίζει ότι «οι γεωπολιτικές επιπτώσεις εντός της ευρύτερης περιοχής καθίστανται ήδη ταχέως αντιληπτές» και εκφράζοντας τον δικό του προβληματισμό εκτιμά ότι «η αντίδραση της Τουρκίας δύναται να λάβει τη μορφή -όπως στο πρόσφατο παρελθόν- του ανοίγματος των προσφυγικών ροών με αποδέκτη την Ελλάδα, ή ακόμα και την επαναφορά της αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάννης του 1923».

Ο κ. Ρούσσος σημειώνει ότι «το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν εγείρει μια σειρά από ερωτήματα σε τρία επίπεδα. Πρώτον, στο επίπεδο του ίδιου του κράτους του Ιράκ, δεύτερον στο επίπεδο της περιφερειακής συγκρότησης των κρατών της Μέσης Ανατολής και τέλος σε διεθνές παγκόσμιο επίπεδο».