Για πρώτη φορά από το 1974 απεργία στα McDonald’s στη Βρετανία

Για πρώτη φορά από το 1974 απεργία στα McDonald’s στη Βρετανία

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους

Σήμερα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία απεργία στην αλυσίδα fast food McDonald’s, καθώς οι εργαζόμενοι σε δύο εστιατόρια -  στο Κέμπριτζ και το Κρέιφορντ -διαμαρτύρονται για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους.

Περίπου 40 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση και συγκεντρώθηκαν στο Ουέστμινστερ, μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Διαμαρτύρονται για τους πολύ χαμηλούς μισθούς τους και τις κακές συνθήκες εργασίας τους, καθώς έχουν προσληφθεί με συμβόλαια μηδενικών ωρών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι εξασφαλισμένο κάποιο ωράριο, αλλά ούτε και συγκεκριμένος μισθός.

Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθό τουλάχιστον 10 λίρες την ώρα και περισσότερη ασφάλεια αναφορικά με τις ώρες εργασίας.

Από την πλευρά της η McDonald’s απάντησε ότι η απεργία αφορά μόλις 14 άτομα και ότι έχει σχέση με τις πρόσφατες προτάσεις της για νέα συμβόλαια. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι οι εργαζόμενοί της πλέον μπορούν να επιλέγουν μεταξύ ενός ευέλικτου συμβολαίου, κάτι που προτίμησε η πλειονότητα των εργαζόμενων, ή ενός σταθερού συμβολαίου που ορίζει κατώτατο όριο εγγυημένων ωρών εργασίας.

Με παρουσία στη Βρετανία από το 1974, η αλυσίδα McDonald’s διαθέτει 1.200 εστιατόρια στη χώρα, όπου εργάζονται περίπου 85.000 άνθρωποι.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Φωτογραφία αρχείου.