Ξεκάθαρη η Κομισιόν: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ

Ξεκάθαρη η Κομισιόν: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ

Όλο και πιο κοντά στον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - Η απάντηση της Τουρκίας

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ - η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πιο πριν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την περασμένη εβδομάδα.

Επικαλούμενος αυτές τις δηλώσεις,  ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Η απάντηση της Τουρκίας

Οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

«Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός.

Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία».