Δεν ξέρετε ποιο κόμμα να ψηφίσετε; Ρωτήστε το Wahl-O-Meter!

Δεν ξέρετε ποιο κόμμα να ψηφίσετε; Ρωτήστε το Wahl-O-Meter!

Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το 2013 χρησιμοποιήθηκε περισσότερες από 13,2 εκατομμύρια φορές

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και με τουλάχιστον μία δημοσκόπηση να δείχνει πως σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα επικαιροποιημένο εργαλείο στο Ίντερνετ για να βοηθήσει τους πολίτες να αποφασίσουν.

Είκοσι έξι νέοι απ' όλη τη Γερμανία βοήθησαν στην επικαιροποίηση του «Wahl-O-Meter», ενός ιστότοπου ο οποίος συνδυάζει τον χρήστη με ένα κόμμα αφού αυτός απαντήσει σε μια σειρά πολιτικών ερωτήσεων.

Ο ιστότοπος εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη και ένας από τους πρώτους που τον χρησιμοποίησαν ήταν ο Χουμπέρτους Χάιλ, γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των ήσσονων εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Πήρα 100%», ανακοίνωσε αφού ολοκλήρωσε την 10λεπτη διαδικασία.

Οι χρήστες επιλέγουν αν συμφωνούν, διαφωνούν ή είναι ουδέτεροι σε 38 θέματα που προκρίθηκαν από 26 νέους ανθρώπους οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 500 εθελοντών. Τα θέματα επικεντρώνονται σε ζητήματα κλειδιά, όπως η αύξηση της επιτήρησης με κλειστό κύκλωμα παρακολούθηση, η αύξηση των φόρων στα αυτοκίνητα ντίζελ και ο καθορισμός ορίων για τη μετανάστευση.

Η Μέρκελ αναμένεται να κερδίσει μια τέταρτη θητεία, καθώς οι συντηρητικοί των ενώσεων CDU και CSU (οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές), διατηρούν διψήφιο προβάδισμα επί του SPD, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την απόφασή της το 2015 να επιτρέψει την είσοδο ενός εκατομμυρίου μεταναστών στη χώρα.

Όμως άγνωστο παραμένει ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Άλενσμπαχ την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως 46% των ψηφοφόρων δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν -- πρόκειται για το υψηλότερο εδώ και δύο δεκαετίες ποσοστό τόσο κοντά στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθουν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το εργαλείο για τους ψηφοφόρους είναι διαθέσιμο στο Ίντερνετ στη διεύθυνση www.wahl-o-mat.de ή μέσω εφαρμογών για τα κινητά τηλέφωνα. Μια πιο περιορισμένη αναλογική εκδοχή του εργαλείου αυτού θα περιοδεύσει επίσης στη Γερμανία τις επόμενες τρεις εβδομάδες για όσους δεν έχουν σύνδεση ον-λάιν.

Το εργαλείο αυτό υπήρχε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ σε άλλες χώρες είναι διαθέσιμες λιγότερο επίσημες εκδοχές του.

Όμως ο Τόμας Κρίγκερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αγωγής που το δημιούργησε, αναμένει ότι σ' αυτές τις εκλογές θα δεχθεί πολλά εκατομμύρια επισκέψεις.

Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το 2013 χρησιμοποιήθηκε περισσότερες από 13,2 εκατομμύρια φορές και αυτή τη φορά αναμένεται να το χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, λέει.

«Είδαμε ότι περίπου το 6% των προσώπων που δεν σκόπευαν να συμμετάσχουν στις εκλογές, άλλαξαν γνώμη αφού χρησιμοποίησαν το εργαλείο», προσθέτει.

Ο Μάρκους Μπλούμε, γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, δήλωσε πως η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν υψηλότερη σε πρόσφατες περιφερειακές εκλογές σε κρατίδια και πως ελπίζει ότι η τάση θα συνεχιστεί στις εθνικές εκλογές.

«Η Γερμανία βιώνει μια νέα πολιτικοποίηση επειδή ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ζούμε σε αβέβαιους καιρούς, ότι πολλά διακυβεύονται σ' αυτές τις βουλευτικές εκλογές και ότι το ποιος θα εκλεγεί έχει σημασία».

Ο Ρίχαρντ Χίλμερ, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Policy Matters στο Βερολίνο, δήλωσε πως το εργαλείο είναι κρίσιμης σημασίας ιδιαίτερα για νεαρούς ψηφοφόρους που δεν είχαν αναμιχθεί νωρίτερα στην πολιτική.

«Το ενδιαφέρον είναι σίγουρα μεγαλύτερο σ' αυτές τις εκλογές, αλλά το ίδιο και η αβεβαιότητα. Μένει να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή. Μπορεί, αν οι άνθρωποι παραμείνουν αναποφάσιστοι, να μείνουν απλώς στα σπίτια τους».