Η Ισπανία δεν απέλασε τον ιμάμη Ες Σάτι γιατί «δεν ήταν επικίνδυνος»

Η Ισπανία δεν απέλασε τον ιμάμη Ες Σάτι γιατί «δεν ήταν επικίνδυνος»

Ο 44χρονος Μαρονικός ιμάμης είχε εκτίσει φυλακή για εμπόριο ναρκωτικών

Ισπανός δικαστής είχε ακυρώσει τον Μάρτιο του 2015 μια απόφαση απέλασης του Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, του ιμάμη που φέρεται ότι ριζοσπαστικοποίησε τους δράστες των επιθέσεων στην Καταλονία, αφού είχε κρίνει τότε ότι δεν ήταν επικίνδυνος.

Ο δικαστής του Καστεγιόν, μιας πόλης στην ανατολική Ισπανία όπου ο 44χρονος Μαροκινός είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για εμπόριο ναρκωτικών, εκτιμούσε στην απόφασή του ότι ο Ες Σάτι κατέβαλε προσπάθειες για να ενταχθεί στην ισπανική κοινωνία, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση των δικαστικών αρχών με την οποία επιβεβαιώνεται μια πληροφορία που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα El Mundo. Ο ίδιος δικαστής διαπίστωσε επίσης ότι ο Ες Σάτι είχε διαπράξει μόνο ένα αδίκημα, εργαζόταν και «δεν αποτελούσε πραγματική και σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη».

Ο Αμπντελμπάκι Ες Σάτι έζησε για αρκετά χρόνια στο Ριπόλ, μια κοινότητα στη βόρεια Καταλονία απ' όπου κατάγονταν πολλά από τα μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα. Σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, όπου η ομάδα φέρεται ότι κατασκεύαζε εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ένας από τους υπόπτους που συνελήφθη από τις ισπανικές αρχές υποστηρίζει ότι ο ιμάμης ήθελε να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας.

Στο Ριπόλ, οι κάτοικοι που τον γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο που «μιλούσε ελάχιστα» και δεν αποχωριζόταν το Κοράνι. Είχε ταξιδέψει επίσης πολλές φορές στο Βέλγιο. Στα ερείπια του σπιτιού στο Αλκανάρ βρέθηκαν αεροπορικά εισιτήρια για τις Βρυξέλλες ενώ έχει επιβεβαιωθεί και από τις τοπικές αρχές του Μασελέν, κοντά στη βελγική πρωτεύουσα, ότι διέμεινε εκεί επί τρεις μήνες στις αρχές του 2016.