Τούρκοι θέλουν να διώξουν άγαλμα του Διογένη γιατί έχει «ελληνική ιδεολογία»

Τούρκοι θέλουν να διώξουν άγαλμα του Διογένη γιατί έχει «ελληνική ιδεολογία»

Δεν θέλουν την «ελληνική ιδεολογία στην πόλη τους», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο

Την απομάκρυνση του αγάλματος του αρχαίου Έλληνα κυνικού φιλοσόφου Διογένη, από την πόλη Σινώπη, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, απαιτούν μέλη του συντηρητικού θρησκευτικού ιδρύματος Ερμπακάν. Μάλιστα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Σινώπης, για να απομακρυνθεί το άγαλμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, όσοι ζητούν την απομάκρυνση του αγάλματος λένε πως μέσω των αγαλμάτων «διαχέεται» η ελληνική ιδεολογία στην πόλη τους.

«Θέλουμε το άγαλμα του Διογένη να φύγει από την είσοδο της Σινώπης και να μετακομίσει στο Μπαλατλάρ [μία τοπική βυζαντινή εκκλησία]. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για αυτό, θα αγωνιστούμε γι' αυτό», δήλωσε ο Ισμαίλ Τετζίτς, τοπικός εκπρόσωπος της πόλης.

Γεννημένος στη Σινώπη, η οποία ήταν αποικία των Ιώνων στη Μαύρη Θάλασσα, το 412 ή το 404 π.Χ., ο Διογένης είναι γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές της φιλοσοφίας των Κυνικών. Γνωστή είναι άλλωστε η ιστορία που ζήτησε από τον Μέγα Αλέξανδρο να φύγει από μπροστά από το πιθάρι όπου ζούσε, για να μην του κρύβει τον ήλιο.

Αφού αιχμαλωτίσθηκε από πειρατές οι οποίοι τον πούλησαν σκλάβο, ο Διογένης εγκαταστάθηκε τελικά στην Κόρινθο, όπου πέθανε το 323 π.Χ.