Το τεράστιο χτύπημα στη Βαρκελώνη επιβεβαίωσε τρομοκράτης

Το τεράστιο χτύπημα στη Βαρκελώνη επιβεβαίωσε τρομοκράτης

Κατά την ανάκριση, ο συλληφθείς, ομολόγησε ότι το σχέδιο ήταν για πολύ μεγαλύτερη επίθεση

Το φόβο των αρχών ότι οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης ετοίμαζαν πολύ μεγαλύτερο χτύπημα από αυτά που τελικά εκτέλεσαν, επιβεβαίωσε η ομολογία ενός εκ των τεσσάρων τρομοκρατών που συνελήφθησαν.

Ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, ομολόγησε ενώπιον ενός δικαστή σήμερα ότι ο ισλαμιστικός πυρήνας, στον οποίο συμμετείχε, προετοίμαζε μια επίθεση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με τη χρήση εκρηκτικών υλών.

Ο ύποπτος επιβεβαίωσε ενώπιον ενός δικαστή όσα ομολόγησε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, ότι δηλαδή ο πυρήνας προετοίμαζε μια μεγαλύτερη επίθεση σε σύγκριση με τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν.

Η κατάθεση του Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, που τραυματίστηκε στην έκρηξη στο σπίτι στο Αλκανάρ όπου η ομάδα των τρομοκρατών προετοίμαζε τις επιθέσεις, είναι για τους ερευνητές ιδιαίτερης σημασίας: είναι ο μόνος εκ των τρομοκρατών που παραμένει εν ζωή και για τον οποίο γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι διέμενε σε αυτό το σπίτι και μπορεί να αποκαλύψει όσα έκαναν ή απεργάζονταν οι ύποπτοι.
«Εκ των τεσσάρων υπόπτων που έχουμε συλλάβει, προφανώς όλοι τους έχουν ανακριθεί κι ορισμένοι έχουν δώσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες» είχε επισημάνει την Κυριακή ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένοι εκ των κρατουμένων είχαν προβεί σε αποκαλύψεις.

Κάτω από τα συντρίμμια, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν 120 φιάλες βουτανίου και ίχνη ουσιών που συνήθως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του TATP, ενός εκρηκτικού που επιλέγει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία ανέλαβε την ευθύνη των τρομοκρατικών χτυπημάτων.