Τρελάθηκαν οι Αμερικάνοι με την έκλειψη Ηλίου

Τρελάθηκαν οι Αμερικάνοι με την έκλειψη Ηλίου

Πώς είδαν το εντυπωσιακό φαινόμενο στις 14 πολιτείες των ΗΠΑ - Απολαυστικές φωτογραφίες

Απολαυστικές είναι σήμερα οι φωτογραφίες από τις ΗΠΑ, όπου χθες εκατομμύρια Αμερικανοί σε 14 πολιτείες είδαν με δέος και ενθουσιασμό την ολική έκλειψη ηλίου, την πρώτη μετά από έναν αιώνα.

Με τα βλέμματά τους στον ουρανό, παρακολουθώντας μέσω προστατευτικών γυαλιών, τηλεσκοπίων και φωτογραφικών μηχανών, χειροκροτούσαν και έβγαζνα επιφωνήματα θαυμασμού.

Μάλιστα, σε μερικές πόλεις στο μονοπάτι της ολικής έκλειψης στήθηκαν δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ στο στάδιο του πανεπιστημίου Southern Illinois στο Κάρμποντεϊλ, είχαν εξαντληθεί όλα τα εισητήρια για τις 15.000 θέσεις!

«Ήταν συγκινητικό, ήταν υπέροχο, και θα ήθελα να μπορέσω να το ξανακάνω», είπε ο Στόρμι Σρίβς, 57, που εργάζεται σε χώρο επεξεργασίας ψαριών και ζει στο Ντίπο Μπέι της Όρεγκον, «το ξέρω όμως ότι δεν θα ξαναδώ κάτι σαν κι' αυτό ξανά, οπότε χαίρομαι που πήρα άδεια από τη δουλειά μου για να το ζήσω».

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους 113 χιλιομέτρων, άρχισε στον Ειρηνικό Ωκεανό, διέσχισε το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και κατέληξε στον Ατλαντικό.

Για εκατομμύρια άλλους που είδαν την μερική έκλειψη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε ανοιχτούς χώρους για να την παρακολουθήσει, όπως στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Άλλοι πάλι είδαν την έκλειψη πάνω σε κρουαζιερόπλοιο πλέοντας στην Καραϊβική και άλλοι, ίσως οι πιο τυχεροί, μέσα από το αεροπλάνο, ενώ έφταναν ή έφευγαν από τις ΗΠΑ.