Νεκρός ο οδηγός του φονικού βαν αλλά και ο ιμάμης στη Βαρκελώνη

Νεκρός ο οδηγός του φονικού βαν αλλά και ο ιμάμης στη Βαρκελώνη

Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει μείνει κανένας σύνδεσμος ή μέλος του ισλαμιστικού πυρήνα

Νεκρός από τα πυρά των ανδρών της ισπανικής αστυνομίας έπεσε ο 22χρονος οδηγός του φονικού βαν της Βαρκελώνης, ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Ο Αμουγιακούμπ ήταν ο τελευταίος δράστης του διπλού τρομοκρατικού πλήγματος, που διέφευγε της σύλληψης. Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 22χρονο Μαροκινό, ο οποίος φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά, κοντά στην κοινότητα Σουμπιράτς, στα δυτικά της πόλης, αφού νωρίτερα μια γυναίκα είχε ενημερώσει τις αρχές για την παρουσία ενός υπόπτου στην περιοχή.

Νεκρός όμως είναι, όπως επιβεβαιώθηκε, και ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος που οργάνωσε το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα. Από τις δυο επιθέσεις σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Όπως είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, οι αρχές δεν θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση των αρχών ασφαλείας. «Είπαμε μόνο ότι από τον πυρήνα (που διέπραξε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη) των 12 υπόπτων οι 4 έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, 5 στο Καμπρίλς και τώρα έχουμε έναν τρομοκράτη νεκρό στο Σουμπιράτς», είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ευχαρίστησε την αστυνομία για τις προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο ήταν σε συχνή επαφή από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων.