Διεθνές κύμα συμπαράστασης στη Βαρκελώνη

Διεθνές κύμα συμπαράστασης στη Βαρκελώνη

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν ηγέτες και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο

Την αλληλεγγύη τους στη Βαρκελώνη για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην καρδιά της πόλης εκφράζουν με δηλώσεις τους ηγέτες χωρών και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σε ανάρτησή του στο Twitter την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να συνδράμει τις αρχές της Ισπανίας. «Να είστε θαρραλέοι και δυνατοί, σας αγαπάμε!», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να συνδράμει» τις ισπανικές αρχές. «Οι τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να τους βρουν και να τους προσαγάγουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο και τους υπουργούς Άμυνας των δύο κρατών.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα την «αποτρόπαιη» επίθεση στη Βαρκελώνη. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται με βαθιά θλίψη στα θύματα της αποτρόπαιης επίθεσης στη Βαρκελώνη—στεκόμαστε με αλληλεγγύη και φιλία στο πλευρό των Ισπανών», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «ενώσει τις προσπάθειές της» προκειμένου να πολεμήσει «χωρίς κανέναν συμβιβασμό εναντίον των δυνάμεων της τρομοκρατίας», μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη.

«Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη όλες οι χώρες της διεθνούς κοινότητας να ενώσουν πραγματικά τις προσπάθειές τους σε μια μάχη χωρίς συμβιβασμούς εναντίον των δυνάμεων της τρομοκρατίας» τόνισε ο Πούτιν σε ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον βασιλιάς της Ισπανίας.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους χαρακτήρισε την επίθεση «σκληρό και κυνικό έγκλημα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη της Γαλλίας» στην Ισπανία, μετά την «τραγική επίθεση» η οποία έπληξε τη Βαρκελώνη. «Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά την επίθεση αυτή.

H Βρετανία, που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων, «στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ισπανίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα αυτής της φοβερής επίθεσης που διαπράχθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη και στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο περιστατικό» τόνισε η Τερέζα Μέι. «Η Βρετανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ισπανία εναντίον της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, εξέφρασε «την ανησυχία του και τη θλίψη του για την επίθεση στη Βαρκελώνη».

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε εκείνους που επλήγησαν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβεβαιώσουμε εάν υπάρχουν Βρετανοί που έχουν ανάγκη βοήθεια» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν επίσης διατύπωσε μέσω Twitter την αλληλεγγύη των κατοίκων της πόλης του προς τη Βαρκελώνη εναντίον της «μάστιγας της τρομοκρατίας».

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και στον ισπανικό λαό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Με μεγάλη θλίψη και αγωνία πληροφορήθηκα την τρομοκρατική επίθεση που έπληξε την καρδιά της Βαρκελώνης σήμερα το απόγευμα.

Στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων, καθώς και στον πρωθυπουργό Ραχόι και τον λαό της Ισπανίας. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Βαρκελώνης.

Η σκέψη μου βρίσκεται ιδιαίτερα στους ηρωικούς ανθρώπους που έτρεξαν προς τον κίνδυνο να βοηθήσουν τους άλλους και στις δυνάμεις ασφαλείας που εργάζονται για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή. Η Επιτροπή είναι πλήρως στη διάθεση των ισπανικών αρχών για κάθε αναγκαία βοήθεια. Αυτή η δειλή επίθεση σκόπιμα στοχεύει εκείνους που απολαμβάνουν τη ζωή και μοιράζονται χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Ποτέ δεν θα φοβηθούμε από μια τέτοια βαρβαρότητα».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προέτρεψε τον «πολιτισμένο κόσμο να πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας» μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη.

«Το Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη» επισήμανε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Το είδαμε εκ νέου σήμερα ότι η τρομοκρατία χτυπά παντού. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να την πολεμήσει ενωμένος προκειμένου να τη νικήσει» υπογραμμίζεται.