Τραμπ: Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεθεί στο Γκουάμ, θα το μετανιώσει

Τραμπ: Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεθεί στο Γκουάμ, θα το μετανιώσει

Νέες προειδοποιήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας αντιλαμβάνεται «πλήρως» τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του προς την Πιονγκγιάνγκ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

«Ελπίζω ότι (οι Βορειοκορεάτες) θα καταλάβουν πλήρως τη βαρύτητα αυτού που είπα, και αυτό που είπα είναι αυτό που εννοώ», τόνισε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του γηπέδου γκολφ του στο Νιού Τζέρσεϊ όπου κάνει διακοπές.

«Αυτές οι λέξεις γίνονται εύκολα αντιληπτές», πρόσθεσε ο ίδιος, διαμηνύοντας πως εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφασίσει να επιτεθεί στο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει», σύμφωνα με το Reuters.

«Οπλίσαμε και σας περιμένουμε»

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απευθύνει νέα προειδοποίηση προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι πλέον «κλειδωμένα και οπλισμένα».

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ανέβασε τους τόνους στον πόλεμο λέξεων στο Twitter λίγη ώρα αφού το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε δήλωση στην οποία τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση της έντασης.

«Ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως 'οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK'» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), μετέδωσε το KCNA.

Μόσχα: Ο κίνδυνος σύρραξης είναι υψηλός

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

«Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη» πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, τόνισε ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Η Πιονγιανγκ απείλησε πριν δύο μέρες να πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ, νησί της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό.

Αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε την Βόρεια Κορέα με «οργή και φωτιά» αλλά χθες δήλωσε ότι αυτή η προειδοποίηση  «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».