Η Τουρκία θα επιτρέψει στους Γερμανούς βουλευτές να δουν τους στρατιώτες τους

Η Τουρκία θα επιτρέψει στους Γερμανούς βουλευτές να δουν τους στρατιώτες τους

Βάσει του σχεδίου, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτεμέλερ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους στρατιώτες που υπηρετούν σε μια αεροπορική βάση στην Τουρκία τον ερχόμενο μήνα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του ΝΑΤΟ, αναφέρεται σήμερα σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την άρνηση της Άγκυρας να δεχτεί μια επίσκεψη εκεί τον Ιούλιο.

Μια διαμάχη για την πρόσβαση σε γερμανούς στρατιώτες σε τουρκικές βάσεις έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη διαμάχη με την Άγκυρα. Η Τουρκία συνέλαβε δέκα ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον περασμένο μήνα, ανάμεσά τους και έναν Γερμανό, στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας.

Επιστολή του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τον πρόεδρο της επιτροπής άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου αναφέρει πως η Τουρκία έχει συμφωνήσει με μια πρόταση του ΝΑΤΟ για επίσκεψη στην αεροπορική βάση που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) στις 8 Σεπτεμβρίου.

Βάσει του σχεδίου, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτεμέλερ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας και θα πάρει μαζί της έως και επτά μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει με αυτή την πρόταση», γράφει στην επιστολή του ο Γκάμπριελ.

Οι λεπτομέρειες για το ποιοι βουλευτές θα περιληφθούν στην επίσκεψη βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Η Τουρκία είχε αντιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη συμμετοχή στην αποστολή μελών του γερμανικού κόμματος Αριστερά (Die Linke), το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποστηρίζει τρομοκράτες.

Οι επανειλημμένες αρνήσεις της Άγκυρας να επιτρέψει στους βουλευτές να επισκεφθούν γερμανούς στρατιώτες στη αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία οδήγησε το Βερολίνο να μετεγκαταστήσει αυτούς τους στρατιώτες στην Ιορδανία. Αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει μια επίσκεψη στην Κόνια που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και το Βερολίνο επιμένει πως οι βουλευτές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Τη Δευτέρα (χθες), ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι βοηθά τρομοκράτες με το να μην αποκρίνεται στους φακέλους που στάλθηκαν στο Βερολίνο ή στην παράδοση υπόπτων που καταζητούν οι τουρκικές αρχές.