Μεγάλα σούπερ μάρκετ απέσυραν πολλά ύποπτα αυγά για τοξικά

Μεγάλα σούπερ μάρκετ απέσυραν πολλά ύποπτα αυγά για τοξικά

Εκατομμύρια αυγά απομακρύνονται από τα ευρωπαϊκά ράφια

Όλα τα αυγά, τα οποία είχε προμηθευτεί, απέσυρε η γερμανική αλυσίδα discount super market, Aldi, μετά την αποκάλυψη του διατροφικού σκανδάλου με ολλανδικά αυγά, τα οποία φέρονται να είναι τοξικά.

Η Aldi ανέφερε ότι προχωρά στη συγκεκριμένη κίνηση για καθαρά προληπτικούς λόγους, ωστόσο αναγνώρισε ότι μπορεί η κατάσταση να οδηγήσει σε ελλείψεις αυγών σε ολόκληρη τη Γερμανική αγορά.

Οι αρχές στο Βέλγιο, στην Ελβετία και στη Σουηδία ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν μεγάλες ποσόσότητες αυγών, ενώ προχώρησαν και στον έλεγχο των νέων ποσοτήτων που εστάλησαν, καθώς ο αντίκτυπος της υπόθεσης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Η Aldi απέσυρε τα ολλανδικά αυγά, τουλάχιστον τρία εκατομμύρια αυγά, μολυσμένα με τοξικά εντομοκτόνα, τα οποία είχαν διοχετευθεί στη Γερμανία και είχαν πουληθεί.

Την ίδια στιγμή εκατομμύρια αυγά απομακρύνονται από τα ευρωπαϊκά ράφια υπό το φόβο ότι μπορεί να είναι τοξικά.

Οι αρχές υποπτεύονται ότι η ουσία fipronil εισήχθη σε πτηνοτροφικές μονάδες, μετά από πρωτοβουλία ολλανδικής εταιρείας.

Στο Βέλγιο, το brand super market Colruyt ανέφερε ότι απέσυρε αυγά, τα οποία παρέλαβε από δύο συγκεκριμένους προμηθευτές τον Ιούλιο, των οποίων οι φάρμες θεωρήθηκαν ύποπτες να είναι μολυσμένες από το το βλαβερό εντομοκτόνο.

Τα αυγά αποσύρονται επίσης και από σούπερ μάρκετ στην Ελβετία, ενώ οι αρχές κάλεσαν τον κόσμο να μην πανικοβάλεται.

«Οι ποσότητες που ελέγχουμε δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών», ανέφερε η ελβετική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση, καθώς τα θέματα δημόσιας υγείας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας και αυτή τη στιγμή δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς.