Απαγόρευση διαδηλώσεων και νέες κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα

Απαγόρευση διαδηλώσεων και νέες κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα

Τουλάχιστον 7 νέοι νεκροί τις τελευταίες 48 ώρες

Αψηφά ανοιχτά την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις μέχρι την Κυριακή η αντιπολίτευση στη Βενεζούελα και καλεί σε νέες κινητοποιήσεις, παρά τους 8 νέους νεκρούς τις τελευταίες 48 ώρες της γενικής απεργίας .

Η αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να αποκλείσουν τους δρόμους της χώρας μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή για τη συντακτική συνέλευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Νέστορ Ρεβερόλ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση αυτή θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 έτη.

Παράλληλα, αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από τα βίαια επεισόδια και τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών.

Το τελευταίο θύμα ήταν ένας αστυνομικός ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην πόλη Εχίδο την Πέμπτη. Την προηγουμένη, στην ίδια πόλη, είχε σκοτωθεί και ένας 30χρονος άνδρας. Με τους δύο αυτούς θανάτους ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια της 48ωρης γενικής απεργίας έφτασε τους 8 ενώ από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 113 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία των εισαγγελικών αρχών.

Η αντιπολίτευση, που ελέγχει το εκλεγμένο κοινοβούλιο, θεωρεί ότι η ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης είναι ένα μέσο για να κρατηθεί στην εξουσία ο Μαδούρο, να παρακάμψει το νομοθετικό σώμα και να αποφύγει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στα τέλη του 2018.

Η κυβέρνηση ωστόσο διαβεβαιώνει ότι η συντακτική συνέλευση, η διάρκεια της θητείας της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί, θα έχει "υπερεξουσίες", θα μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο, θα φέρει την ειρήνη και θα επιτρέψει στη χώρα να ανακάμψει οικονομικά.