Πανικός και δεκάδες τραυματίες από το σιδηροδρομικό στη Βαρκελώνη

Πανικός και δεκάδες τραυματίες από το σιδηροδρομικό στη Βαρκελώνη

Αυτή την εβδομάδα ήταν η επέτειος της τραγωδίας που προκάλεσε 80 νεκρούς, στις 24 Ιουλίου του 2013, στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα

Πενήντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο σιδηροδρομικό ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρκελώνης (βορειοανατολική Ισπανία), ο ένας από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Συνολικά, διευκρινίζουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Καταλονίας σε ανάρτησή τους στο Twitter, ο οριστικός απολογισμός είναι «54 τραυματίες: ένας σοβαρά, 19 λιγότερο σοβαρά (μεταξύ των οποίων ο οδηγός της αμαξοστοιχίας) και 34 ελαφρά».

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 07:15 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) όταν το επαρχιακό τρένο προσέκρουσε στο διάζωμα στον σταθμό της Γαλλίας, στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τη δημόσια εταιρία σιδηροδρόμων Renfe.

«Πήγαινε με κανονική ταχύτητα, δεν φρέναρε και έπεσε σε μια σιδερένια δοκό» στο τέλος των σιδηροτροχιών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπάλληλος ασφαλείας του σταθμού.

Το τρένο, διευκρίνισε εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, προβλέπεται να μεταφέρει έως και πενήντα άτομα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσα μετέφερε στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με ερασιτεχνικά βίντεο, το μπροστινό τμήμα του τρένου έχει βουλιάξει σχεδόν δύο μέτρα.

Η περιφερειακή αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το ατύχημα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Καταλονίας. Από την πλευρά της, η Renfe ανακοίνωσε «σχέδιο παροχής βοήθειας στα θύματα και στις οικογένειές τους».

Αυτή την εβδομάδα ήταν η επέτειος της τραγωδίας που προκάλεσε 80 νεκρούς, στις 24 Ιουλίου του 2013, στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (βορειοδυτικά).

Εκείνη την ημέρα ένα τρένο που έφθανε από τη Μαδρίτη εκτροχιάστηκε σε μια επικίνδυνη στροφή, την οποία προσέγγιζε με ταχύτητα 179 χλμ. την ώρα ενώ το όριο είναι μόλις 80 χλμ., στην κοινότητα Ανγκρουά, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Μόνο ο οδηγός αποτέλεσε το αντικείμενο διώξεων, αλλά υπό την πίεση οργανώσεων των θυμάτων, η δικαιοσύνη άνοιξε και πάλι την έρευνα για ενδεχόμενη αμέλεια όσον αφορά την ασφάλεια εκ μέρους της διαχειρίστριας εταιρίας του δικτύου.