Τρεις μήνες προθεσμία για μεταφορά αίτησης ασύλου μεταξύ κρατών ΕΕ

Τρεις μήνες προθεσμία για μεταφορά αίτησης ασύλου μεταξύ κρατών ΕΕ

Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μέγιστη προθεσμία που έχει ένα κράτος της ΕΕ για να ζητήσει από άλλο κράτος να εξετάσει αίτηση ασύλου που κατατέθηκε πρώτα εκεί είναι οι τρεις μήνες, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το ευρωδικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα πως «ο αιτών άσυλο μπορεί να επικαλείται δικαστικώς το γεγονός ότι το εμπλεκόμενο κράτος μέλος κατέστη υπεύθυνο για την εξέταση της αιτήσεώς του λόγω λήξεως της προθεσμίας τριών μηνών την οποία έχει το κράτος μέλος αυτό για να ζητήσει από άλλο κράτος μέλος να τον αναδεχθεί».

Η εν λόγω προθεσμία αρχίζει, σύμφωνα με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, πριν από την κατάθεση «επίσημης» αιτήσεως ασύλου και συγκεκριμένα όταν έγγραφο, το οποίο πιστοποιεί ότι ζητήθηκε διεθνής προστασία, έχει περιέλθει σε αρμόδια αρχή.

Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν η υπόθεση υπηκόου της Ερυθραίας, ο οποίος, στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, ζήτησε άσυλο στο Μόναχο, από διοικητική αρχή του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας, η οποία του χορήγησε, την ίδια ημέρα, πιστοποιητικό καταγραφής του ως αιτούντος άσυλο. Τον Αύγουστο του 2016 οι γερμανικές αρχές διαπίστωσαν ότι είχε φθάσει στη Γερμανία μέσω Ιταλίας και με απόφαση της 10ης Νοεμβρίου 2016, το γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση χορήγησης ασύλου και διέταξε τη μεταφορά του στην Ιταλία.

Ο ενδιαφερόμενος προσέβαλε την απόφαση αυτή ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου, όπου υποστήριξε ότι, κατά τον κανονισμό Δουβλίνο III, η ευθύνη για την εξέταση της αιτήσεώς του μεταφέρθηκε στη Γερμανία. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει ότι το αίτημα αναδοχής πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως διεθνούς προστασίας και ότι, μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, η ευθύνη για την εξέταση της αιτήσεως βαρύνει το κράτος μέλος στο οποίο η υποβλήθηκε η αίτηση διεθνούς προστασίας.

Με τη σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντά ότι ο αιτών διεθνή προστασία μπορεί να επικαλείται τη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας, ακόμη και αν το κράτος μέλος προς το οποίο απευθύνεται το αίτημα αναδοχής είναι διατεθειμένο να δεχθεί την αναδοχή του αιτούντος αυτού.

Το Δικαστήριο διαπιστώνει επίσης ότι ένα αίτημα αναδοχής δεν μπορεί να υποβληθεί έγκυρα μετά την παρέλευση διαστήματος μεγαλύτερου των τριών μηνών από την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας.