Με δημοσιοποίηση των πρακτικών του Κραν Μοντανά «απειλεί» η Κύπρος

Με δημοσιοποίηση των πρακτικών του Κραν Μοντανά «απειλεί» η Κύπρος

Πνέει τα μένεα η Λευκωσία κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντε - «Αυστηρότατο διάβημα» Αναστασιάδη

«Αυστηρότατο διάβημα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, προς τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Άιντε, για τα όσα αναφέρει δημόσια σε σχέση με τους λόγους αποτυχίας της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου συνάγεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε τον κ. Άιντε πως «αν επαναληφθούν ανάλογες δηλώσεις, τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά που θα δείξουν το τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντανά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, πως αναμένεται «να δούμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες» πέραν της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος. Για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, θα πρέπει η Τουρκία να καταλάβει πως ο δρόμος είναι αυτός που είπε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δηλαδή ότι «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος», επισήμανε.

Μέσα από πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κ. Άιντε για την κάθε συνάντηση στην Ελβετία και τις απαντήσεις που πήρε, επιβεβαιώνεται κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι «αυτό που από την πρώτη μέρα είχαμε αναφέρει, ότι ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο, και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Άιντε επέμεινε σε σημερινές δηλώσεις ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι εγγυήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «αν υπάρξει εμμονή σε τέτοιες θέσεις, για τις οποίες, μέσα από τις απαντήσεις στις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις του Προέδρου δεν επιβεβαιώνεται αυτή η προσέγγιση, αλλά ακριβώς επιβεβαιώνεται ότι ήταν η θέση της Τουρκίας, τότε θα πρέπει δημόσια πλέον να δοθούν τα πρακτικά για να γνωρίζει ο καθένας τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά».

Σε ερώτηση αν ο ρόλος του κ. Άιντε τερματίζεται μετά τα τελευταία γεγονότα, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει τα σχέδιά του. «Στο παρελθόν, είχε αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα είναι υποψήφιος στη Νορβηγία. Δεν είναι ένα θέμα που συζητήθηκε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, τέλος, ότι «όταν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά από συζήτηση τεσσάρων και πλέον ωρών, άρχισε να καταγράφει τη στρατηγική συμφωνία που όλοι ευελπιστούσαν να πετύχουν στην Ελβετία, μετά από την πρώτη αναφορά σε σχέση με τον τερματισμό της συνθήκης εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, υπήρξε αντίδραση από τον κ. Τσαβούσογλου. Και ήταν πολλοί στο δείπνο, οι οποίοι άκουσαν την αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα».

Αποχωρεί ο Άιντε

Επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα τις πληροφορίες ότι φεύγει από τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κάτι το οποίο ακουγόταν έντονα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών πριν δύο εβδομάδες στην Ελβετία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι, παρότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαδικασία αποτέλεσε τροφή σκέψης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επέμεινε στη θέση του ότι η Τουρκία αποδέχθηκε την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, αλλά όχι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού αμέσως.

Τόνισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν κατέστη εφικτό στη Διάσκεψη να μπουν όλα τα θέματα σε ένα πακέτο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.

«Η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό είναι περίπλοκη», δήλωσε ο  Άιντε, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όποτε αυτό τους ζητηθεί, τόνισε ο ίδιος. Ανέφερε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις των πλευρών, «για επανασυγκόλληση της διαδικασίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι δύσκολο.

Προσέθεσε ότι είχε μια πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και ότι προσβλέπει στη συνάντησή του, νωρίς το απόγευμα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Είμαι εδώ για να ακούσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε.