Με λιγότερο κρατικό χρήμα απειλεί τους Καταλανούς η Ισπανία

Με λιγότερο κρατικό χρήμα απειλεί τους Καταλανούς η Ισπανία

Η Μαδρίτη απαιτεί από την Καταλονία να μην ξοδέψει «ούτε ευρώ» κρατικών πόρων για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας

Με περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης απειλεί η ισπανική κυβέρνηση την Καταλονία, αν διαπιστωθεί πως η τοπική κυβέρνηση χρησιμοποιεί κρατικά χρήματα για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, το οποίο σύμφωνα με τη Μαδρίτη είναι παράνομο.

Η βορειοανατολική περιφέρεια της Ισπανίας σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου για το αν θα αποσκιρτήσει από το ισπανικό κράτος, με την ισπανική κυβέρνηση ωστόσο να υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί, διότι είναι αντισυνταγματικό.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι περιφέρειες της Ισπανίας πληρώνουν φόρους στην κεντρική κυβέρνηση και έπειτα τους δίνεται ένα «πλαφόν» που μπορούν να δαπανήσουν για την υγεία, την παιδεία και τις υποδομές, ένα σύστημα που η Καταλονία, μία από τις ισχυρότερες περιφερειακές οικονομίες της Ισπανίας, θεωρεί άδικο.

Μάλιστα, η Ισπανία δίνει επιπλέον πόρους στην καταλανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος FLA, το οποίο ξεκίνησε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν οι περιφερειακές κυβερνήσεις δεν είχαν πρόσβαση στις αγορές.

Πλέον, οι καταλανικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν κάθε εβδομάδα την κεντρική κυβέρνηση για τις κινήσεις τους, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για να προωθήσουν το εγχείρημα του δημοψηφίσματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η Καταλονία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο πρόγραμμα FLA, μέσω του οποίου η περιφέρεια αυτή έχει λάβει από το 2012 συνολικά 67 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ούτε ένα ευρώ των καταλανικών χρημάτων δεν θα πάνε σε ένα παράνομο δημοψήφισμα», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης, Ινίγκο Μέντες ντε Βίγκο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, η υποστήριξη των Καταλανών για την ανεξαρτησία της περιοχής βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, στο 41,1%, ενώ το 49,4% δηλώνει ότι διαφωνεί με την προοπτική αυτή.