Γιλντιρίμ: Άκαιρες και επικίνδυνες οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Γιλντιρίμ: Άκαιρες και επικίνδυνες οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν κανονικά, απαντά η Λευκωσία

Οι κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι «άκαιρες και επικίνδυνες», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Η Τουρκία πιστεύει πως υπάρχει ευκαιρία για συνεργασία ως προς τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο, όμως τα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι άκαιρα, επικίνδυνα και ενθαρρύνουν ένα αδιέξοδο», τόνισε ο Γιλντιρίμ, που επισκέφθηκε σήμερα τα κατεχόμενα, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τουρκικών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων, στην 43η επέτειο από τον «Αττίλα».

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως θα λάβει μέτρα κατά της Κύπρου για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πως δεν έχει δικαιοδοσία διενέργειας ερευνών για υδρογονάνθρακες.

«Πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση βήματα για να τερματιστούν οι άδικοι, αβάσιμοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους πολίτες», ανέφερε ακόμα ο Γιλντιρίμ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως θα ήταν μάταιο να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το σημείο όπου σταμάτησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Ερντογάν: Η Τουρκία δε θα μείνει θεατής

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτή του δήλωση σχετικά με την υποστήριξη της Άγκυρας στους Τουρκοκυπρίους αναφέρει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει, όπως κάνει μέχρι τώρα, να είναι στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, συνεχίζοντας να τους στηρίζει, παρέχοντας παράλληλα εγγύηση για την ειρήνη, τις ελευθερίες και τη σταθερότητα τόσο στο νησί, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο».

«Οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν με κάθε ευκαιρία τη δέσμευσή τους για λύση και παρά τους άδικους και παράνομους περιορισμούς στους οποίους έμειναν καταδικασμένοι είχαν τη θέληση, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να ξεπεράσουν το κάθε εμπόδιο με δημοκρατικές αξίες, συνείδηση αλληλεγγύης και αποφασιστικότητα», υποστηρίζει ακόμα ο Ερντογάν, τονίζοντας: «Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα μείνει θεατής, αφήνοντας θύμα τον τουρκοκυπριακό λαό επ’ άπειρον σε μη λύση και καταδικασμένους στους περιορισμούς που δεν έχουν καμιά βάση δικαίου».

Λευκωσία: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν κανονικά

«Είναι καιρός οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν σοβαρές και τολμηρές αποφάσεις, που αφορούν το μέλλον τους, αν δηλαδή το βλέπουν με την Τουρκία ή σε μια επανενωμένη πατρίδα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικά και πρόσθεσε ότι «η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία, είναι οι χαμηλοί τόνοι, η ψυχραιμία, η σοβαρότητα και τα λίγα λόγια».

Αναστασιάδης: Η διαίρεση της Κύπρου οφείλεται στην Τουρκία

Το μήνυμα ότι ο τερματισμός του καθεστώτος των εγγυήσεων είναι «εκ των ων ουκ άνευ, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι τρίτους», έστειλε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, και κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων.

Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο του «Αττίλα», ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε τα αίτια, που την προκάλεσαν» και τόνισε ότι απαιτείται σεβασμός στη δημοκρατία, ενότητα και σταθερότητα στις θέσεις μας.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η διαίρεση της Κύπρου οφείλεται στην Τουρκία και τον κατοχικό στρατό.