Χωρίς Δυτικούς η κηδεία του Νομπελίστα Σιαομπό στην Κίνα

Χωρίς Δυτικούς η κηδεία του Νομπελίστα Σιαομπό στην Κίνα

Διπλωματικός πόλεμος για την επελευθέρωση της χήρας Λιου Σία

Παγκόσμια συγκίνηση και έντονες επικρίσεις προκάλεσε ο θάνατος του Νομπελίστα ακτιβιστή ειρήνης Λιου Σιαομπό, που έφυγε χθες από τη ζωή ενώ νοσηλευόταν φρουρούμενος με καρκίνο στο ήπαρ στο τελικό στάδιο.

«Η κηδεία του Σιαομπό θα οργανωθεί με βάση τις επιθυμίες της οικογένειάς του και τα τοπικά έθιμα, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα παρέχουν βοήθεια εάν ζητηθεί η οικογένεια» σύμφωνα με το πρακτορείο China News Service, που δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο της τελετής.

Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί αν θα παραστουν στην κηδεία αξιωματούχοι δυτικών χωρών, καθώς σχεδόν όλοι οι ηγέτες, η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η επιτροπή Νόμπελ επέκριναν το Πεκίνο επειδή δεν το άφησε ελεύθερο προκειμένου να λάβει θεραπεία στο εξωτερικό, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης.

«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο του Σιαομπό»

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ δήλωσε σήμερα πως το κινεζικό προξενείο στο Όσλο αρνήθηκε να παραλάβει την αίτησή της για ταξιδιωτική βίζα ώστε να μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του Λιου Σιαομπό.

«Μου είπαν πως η αίτησή μου για βίζα δεν είχε συμπλήρωθεί σωστά… επειδή δεν είχα πρόσκληση από το πρόσωπο που θα επισκεπτόμουν», δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν στο Ρόιτερς.

«Όταν τους είπα πως θα παρευρισκόμουν σε μια κηδεία και πως το πρόσωπο είχε πεθάνει, μου είπαν να προσπαθήσω να βρω έναν συγγενή. Τους είπα ότι κρατείται σε απομόνωση… μου είπαν επίσης ότι πρέπει να έχω κλείσει ξενοδοχείο και αεροπορικό εισιτήριο».

Διπλωματικός πόλεμος για την επελευθέρωση της χήρας Λιου Σία

Η Κίνα – η οποία από το 2010 ήταν κάθετα αντίθετη στην βράβευσή του με Νόμπελ, θεωρώντας την «βλασφημία» - κάλεσε σήμερα τις ξένες χώρες να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά της ζητήματα καθώς,  ΗΠΑ και ΕΕ κάλεσαν την κινεζική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερη τη χήρα του αντιφρονούντα, την ποιήτρια Λιου Σία που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2010.

Στη Σία, η οποία πάσχει από κατάθλιψη, επιτράπηκε να βρίσκεται μαζί του στο νοσοκομείο κατά τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

«Οι αρχές θα προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Λιου Σία», αναφέρει το China News Service, προσθέτοντας ότι, «καθώς εξακολουθεί να θρηνεί το θάνατο του συζύγου της, θα ήταν προτιμότερο να την αφήσουμε ανενόχλητη να οργανώσει την κηδεία».