Προς τη Μόρφου κατευθύνεται το τουρκικό Μπαρμπαρός

Προς τη Μόρφου κατευθύνεται το τουρκικό Μπαρμπαρός

Ο απόπλους έγινε λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου περί διενέργειας ερευνών

Σε πορεία προς τον κόλπο της Μόρφου, βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» που απέπλευσε από το λιμάνι της Σινίφκης. Ο απόπλους έγινε λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου περί διενέργειας ερευνών στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, όπως αναφέρει ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε πει πως η επόμενη αποστολή του «Μπαρμπαρός» είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές για τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.

«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική».