Πώς μπορείτε να γίνετε άγιοι στην Καθολική Εκκλησία

Πώς μπορείτε να γίνετε άγιοι στην Καθολική Εκκλησία

Μέχρι τώρα υπήρχαν τρία κριτήρια αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος μόλις προσέθεσε ένα τέταρτο

Ένα σημαντικό... update έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος στα κριτήρια που πρέπει να πληροί κανείς για να γίνει άγιος στην Καθολική Εκκλησία. Μέχρι σήμερα, το Βατικανό είχε (ιστορικά) τρία κριτήρια για να ανακηρυχθεί κάποιος άγιος.

Αρχικά, η διαδικασία αγιοποίησης ξεκινά μόνον μετά το θάνατο του ατόμου.

Τα κριτήρια που υπήρχαν μέχρι τώρα ήταν:

Α. Να είχε μαρτυρήσει ο (υποψήφιος) άγιος στο όνομα της πίστης του
Β. Να είχε διάγει έναν υποδειγματικό χριστιανικό βίο
Γ. Να είχε για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του μια φήμη ιερότητας και αγιοσύνης.

Το τέταρτο κριτήριο που προσέθεσε μόλις σήμερα ο Φραγκίσκος είναι να έχει δώσει κάποιος τη ζωή του προκειμένου να σώσει τις ζωές άλλων συνανθρώπων του.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού θα πρέπει το πρόσωπο που θα κηρυχθεί άγιος να έχει διάγει μια «καλή» (και όχι απαραίτητα υποδειγματική) χριστιανική ζωή και να έχει κάνει κάποια πράξη ή πράξεις που να έχουν σώσει άλλες ζωές και οι πράξεις αυτές να είχαν σαν αποτέλεσμα τον πρόωρο και βέβαιο θάνατό του (εν γνώσει αυτού που θυσιάστηκε).

Ένα παράδειγμα, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, είναι ο Μαξιμίλιαν Κόλμπε, ένας ιερέας από την Πολωνία που φυλακίστηκε στο Άουσβιτς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου. Ο Πολωνός ιερωμένος προσφέρθηκε να πάρει τη θέση ενός συγκρατούμενού του που οι Ναζί καταδίκασαν σε θάνατο δια ασιτίας, ως μέρος μιας ομαδικής τιμωρίας για μια ομαδική απόδραση από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι Ναζί εκτέλεσαν τον Κόλμπε με θανατηφόρο ένεση.

Η διαδικασία αγιοποίησης του ξεκίνησε το 1955 και ανακηρύχθηκε τελικά άγιος το 1982.

Ένας υπο-όρος που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι προς αγιοποίηση με το τέταρτο αυτό, νεοεισαχθέν κριτήριο, είναι να τους αποδίδονται τουλάχιστον 2 θαύματα.
Η Καθολική Εκκλησία ευλογεί και στη συνέχεια αγιοποιεί ανθρώπους που θεωρείται ότι καθαγιάστηκαν δια χάριτος και ευρισκόμενοι δίπλα στο Θεό διαμεσολαβούν προκειμένου να γίνει κάποιο θαύμα.

Ως θαύμα συνήθως θεωρείται η ανεξήγητη με επιστημονικούς όρους ίαση κάποιου.