Δέσμευση Τραμπ για 639 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστικά προγράμματα

Δέσμευση Τραμπ για 639 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστικά προγράμματα

Τα 331 εκατ. δολάρια θα δοθούν για επισιτιστικά προγράμματα σε χώρες της Αφρικής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε σήμερα για χρηματοδότηση ύψους 639 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 331 εκατ. δολάρια θα δοθούν για επισιτιστικά προγράμματα στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και την Υεμένη.

Η δέσμευση αυτή ήρθε ως «θεόσταλτο δώρο» για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλι, στο Reuters.

«Αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Μπίσλι, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της G20, και πρόσθεσε πως η επιπλέον χρηματοδότηση για την οποία δεσμεύθηκε ο Τραμπ αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του ποσού που η υπηρεσία θεωρεί πως απαιτείται φέτος για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες για τροφή στις τέσσερις αυτές χώρες και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 109 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα χρειαστούν βοήθεια για να τραφούν φέτος, όταν πέρυσι ήταν 80 εκατομμύρια, ενώ σε 10 από τις 13 περιοχές στις οποίες παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα, αυτά έχουν προκληθεί από πολέμους ή από κρίσεις που οφείλονται στον άνθρωπο.

«Υπολογίζαμε ότι αν δε λάβουμε τη χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε άμεσα, τότε 400.000-600.000 παιδιά θα πέθαιναν τους επόμενους τέσσερις μήνες», είπε ο Μπίσλι.