Παρέμβαση από το Λευκό Οίκο στις συζητήσεις για το Κυπριακό

Παρέμβαση από το Λευκό Οίκο στις συζητήσεις για το Κυπριακό

Τηλεφωνική συνομιλία με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς

Την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μία λύση για το Κυπριακό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πενς δήλωσε αισιόδοξος ότι στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά οι δύο ηγέτες μπορούν να «συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό που θα επανενώσει την Κύπρο ως διζωνική, δικομματική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Μάικ Πενς για τις εξελίξεις στη Διάσκεψη για το Κυπρακό και τις προτάσεις που έχει καταθέσει και γραπτώς στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης που είχε νωρίτερα μαζί του. Του ζήτησε δε να μιλήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο των G20.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να μεταφέρει στη Διάσκεψη τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.