Η παρουσιάστρια της Β. Κορέας ανακοινώνει την εκτόξευση πυραύλου

Η παρουσιάστρια της Β. Κορέας ανακοινώνει την εκτόξευση πυραύλου

«Η χώρα μας είναι μια ισχυρή πυρηνική δύναμη με πολύ ισχυρούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου»

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία έναν βαλλιστικό, διηπειρωτικό πύραυλο, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της να μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ.

Με τον κλασσικό, αυθόρμητο ενθουσιασμό της, η γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, μετέδωσε ότι την «ιστορική» εκτόξευση ενός πυραύλου Hwasong-14 παρακολούθησε ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν.

Η Βόρεια Κορέα είναι «μια ισχυρή πυρηνική δύναμη» η οποία διαθέτει «πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», τόνισε η παρουσιάστρια.

«Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου (…) αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες τη σχετική, χειρόγραφη διαταγή που συνέταξε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ- Ουν,  με ημερομηνία Δευτέρας.

Ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 2.802 χιλιομέτρων και διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, περιλαμβάνεται σε μια μακρά σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων κατά παράβαση των διεθνών αποφάσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Χθες, σε τηλεφωνική συνομιλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επιβεβαίωσαν ότι θα εντείνουν την πίεση που ασκούν στη Βόρεια Κορέα, σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα.

Οι διμερείς συνομιλίες είχαν στόχο να εδραιωθεί η στενή συνεργασία των τριών χωρών ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Αμβούργο της Γερμανίας εντός της εβδομάδας, πρόσθεσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.