Ανοίγουν τα χαρτιά τους για το Κυπριακό όλες οι πλευρές στη Γενεύη

Ανοίγουν τα χαρτιά τους για το Κυπριακό όλες οι πλευρές στη Γενεύη

Κατάργηση των εγγυήσεων η πρόταση Κοτζιά - «Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχαν πει την τελευταία δεκαετία»

Με τη συζήτηση να εστιάζεται όλο και περισσότερο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και ασφάλειας, πυρήνα του Κυπριακού για την Ελλάδα, συνεχίζονται, σήμερα, οι συνομιλίες της πενταμερούς διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που τώρα πλέον μπαίνει στην ουσία των θέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς σήμερα καλούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να βαδίσουν στον δρόμο της αναζήτησης κοινού τόπου.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, έναντι των ερωτημάτων που έχει θέσει ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν: Τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων, ποιος θα μπορούσε να είναι ο τρόπος εφαρμογής της λύσης, πώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάει η Τουρκία τη διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και μείνανε εκτός οποιασδήποτε πρακτικής» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εμμένοντας στην χθεσινή του, αρχική τοποθέτηση. Όπως δήλωσε ο ίδιος, αυτές οι δύο συνθήκες «ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν, τις παραβίασε η Τουρκία από όλες τις πλευρές, και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάει τη διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και μείνανε εκτός οποιασδήποτε πρακτικής».

Κατάργηση των εγγυήσεων η πρόταση Κοτζιά για το Κυπριακό

Ερωτηθείς εάν από τουρκικής πλευράς άκουσε κάτι καινούργιο σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «όλοι λένε ότι μπορεί αύριο ίσως να μας πουν κάτι καινούργιο. Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχαν πει την τελευταία δεκαετία και νομίζουν ότι είναι καινούργιες, αλλά, όπως ξέρετε, είμαστε μελετηροί άνθρωποι και έχουμε εντοπίσει ακριβώς ποια πράγματα και από πότε επαναλαμβάνονται ως καινούργια».

Χθες, την πρώτη μέρα της διάσκεψης, ο ειδικός συμβούλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε - μετά και την αυστηρή παρέμβαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη - ξεκαθάρισε ότι το έγγραφό του δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και δεν αποσύρθηκε, διότι ουδέποτε, όπως δήλωσε, ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως μία ήπια καλή αρχή, καθώς οι πραγματικές προθέσεις θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από εδώ και πέρα.