Κατηγορίες στους υπεύθυνους, 28 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο

Κατηγορίες στους υπεύθυνους, 28 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο

Στις 15 Απριλίου 1989, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ- Νότιγχαμ Φόρεστ, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ποδοπάτημα μέσα στο γήπεδο

Πέρασαν 28 χρόνια όμως εκείνοι που έκλαψαν για τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες, δεν σταμάτησαν να φωνάζουν και να απαιτούν δικαιοσύνη. Σήμερα έχουν έναν λόγο να χαμογελούν καθώς οι εισαγγελικές αρχές της Βρετανίας απήγγειλαν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις εναντίον έξι ατόμων, για την τραγωδία του «Χίλσμπορο».

Στις 15 Απριλίου 1989, η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Σέφιλντ, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσιρ πήρε τότε μια θανάσιμη απόφαση: να επιτρέψει σε εκατοντάδες φιλάθλους της Λίβερπουλ, που βρίσκονταν απ΄ έξω, να βρεθούν μέσα στην ήδη κατάμεστη εξέδρα. Στο πέταλο του Χίλσμπορο, στις θέσεις των ορθίων, δημιουργήθηκε πανικός, εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

«Αποφάσισα ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για το κατηγορητήριο» είπε λακωνικά η Σου Χέμινγκ, επικεφαλής της ειδικής μονάδας εγκλημάτων και αντιτρομοκρατίας.

Ετσι, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας λόγω σοβαρής αμέλειας παραπέμπεται ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ,  επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης στο «Χίλσμπορο» τον Απρίλιο του 1989.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε κατηγορηθεί. Τώρα, όμως, έξι άτομα θα καθήσουν στο σκαμνί και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων, ή μάλλον της αδράνειάς τους. Εκτός από τον Ντάκενφιλντ, κατηγορούμενοι είναι ο τότε υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου, ένας δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπούσε τις αρχές και άλλοι τρεις αστυνομικοί. Οι εναντίον τους κατηγορίες περιλαμβάνουν παρακώλυση δικαιοσύνης, παραβίαση κανόνων ασφαλείας και παράνομη συμπεριφορά από δημόσιο αξίωμα.