Απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας το gay pride της Κωνσταντινούπολης

Απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας το gay pride της Κωνσταντινούπολης

Υπερεθνικιστική ομάδα απείλησε την περασμένη εβδομάδα να αποτρέψει τη διεξαγωγή της παρέλασης αν δεν το κάνουν οι αρχές

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τη διεξαγωγή της παρέλασης υπερηφάνειας (pride parade) των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην πόλη, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, μετά από απειλές μιας υπερεθνικιστικής ομάδας.

Η υπερεθνικιστική ομάδα Alperen Ocaklari, όπως μεταδίδει το Reuters, απείλησε την περασμένη εβδομάδα να αποτρέψει τη διεξαγωγή της παρέλασης αν δεν το κάνουν οι αρχές, και το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε αυτήν την απόφαση λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, των τουριστών και των κατοίκων.

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές της παρέλασης υποστηρίζουν πως η απαγόρευσή της ουσιαστικά νομιμοποιεί τα «εγκλήματα μίσους» ομάδων όπως η Alperen Ocaklari και κάλεσαν τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης να αναστρέψει την απόφαση.

Η έμφαση του κυβερνήτη στη δημόσια τάξη και την ασφάλεια ήταν μία προσπάθεια διαστρέβλωσης της εικόνας μίας ειρηνικής εκδήλωσης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Παρελαύνουμε, συνηθίστε το, είμαστε εδώ, δε φεύγουμε».

Η παρέλαση gay pride στην Κωνσταντινούπολη, μία πόλη που θεωρείται σχετικά ασφαλής για τα μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας που ζουν σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, συνήθως είναι ειρηνική, όμως πριν από δύο χρόνια η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσει την παρέλαση, με τους διοργανωτές να λένε ότι δεν έλαβαν άδεια λόγω του ιερού μήνα του Ραμαζανίου.

Αν και, σε αντίθεση με άλλες μουσουλμανικές χώρες, η ομοφυλοφιλία στην Τουρκία δεν είναι παράνομη, και μάλιστα στο παρελθόν το gay pride της Κωνσταντινούπολης θεωρείτο το μεγαλύτερο σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο, η ομοφοβία παραμένει «ριζωμένη» στην τουρκική κοινωνία, ενώ οι επικριτές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την επέκταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των ομοφυλόφιλων και των γυναικών.