Τι θα ισχύει για τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit

Τι θα ισχύει για τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit

Η Τερέζα Μέι παρείχε διαβεβαιώσεις σε σχέση με την επόμενη μέρα του Brexit.

Σε τρεις κατηγορίες χώρισε τους Ευρωπαίους που ζουν στην Βρετανία η η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία παρείχε διαβεβαιώσεις προς αυτούς σε σχέση με την επόμενη μέρα του Brexit.

Πιο συγκεκριμένα, αυτούς που ζουν πάνω από 5 χρόνια και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας και συντάξεων.

Δεύτερη κατηγορία, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος του 2017) στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να φτάσουν τα πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής.

Τρίτη κατηγορία εκείνοι που θα φτάσουν στην Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., στους οποίους θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος» για να προβούν σε αίτηση για άδεια παραμονής.

Η κ. Μέι υποσχέθηκε ότι η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και δεν θα περιλαμβάνει μία σειρά από έγγραφα και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρά το γεγονός ότι η αγγλική πρόταση είναι θετική δεν είναι αυτή που είχαν ζητήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η ίδια στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανένα πολίτη κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει την χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit.

Προειδοποίησε μάλιστα τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.