Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με Μακρόν, Brexit και νέες ιστορικές προκλήσεις

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με Μακρόν, Brexit και νέες ιστορικές προκλήσεις

Το θέμα της ασφάλειας θα καταλάβει μεγάλο μέρος των συνομιλιών των Ευρωπαίων ηγετών

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, με τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν και το Brexit να κυριαρχούν αλλά και τα μέτρα ασφαλείας αυξημένα, μετά και την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών

Το θέμα της ασφάλειας θα καταλάβει μεγάλο μέρος των συνομιλιών των Ευρωπαίων ηγετών με φόντο και τις πρόσφατες επιθέσεις σε  Λονδίνο και Παρίσι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να προσφέρει μια γρήγορη συμφωνία για τα θέματα της διαμονής Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγεί το BBC, θέλει ισχυρές εγγυήσεις για τους περίπου 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους 1,2 εκατ. Βρετανούς που ζουν στις χώρες της ΕΕ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ένωσης ανέφερε πως η Μέι θα επιδιώξει να καθησυχάσει και να διαβεβαιώσει τους υπόλοιπους ηγέτες το ζήτημα αυτό.

Υπάρχει ωστόσο και νευρικότητα, όχι μόνο λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος για την επικύρωση του Brexit αλλά και επειδή οι εκλογές στη Βρετανία άφησαν πολύ αποδυναμωμένη την Τερέζα Μέι, η οποία ακόμα αγωνίζεται να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό ανησυχούν για το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα όταν το Brexit γίνει πραγματικότητα. Η τελική ημερομηνία είναι η 30η Μαρτίου 2019 και κάποιοι φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο απέλασης, αν τα δικαιώματά τους δεν είναι εγγυημένα. Η ΕΕ επιμένει πως πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ελευθερία της μετακίνησης, υπό τους υπάρχοντες κανονισμούς.

Πάντως, πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πάντως πως έχει ήδη βρεθεί κοινό έδαφος στο ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.