Εκλογές στη Βρετανία: Brexit και τρομοκρατία φρενάρουν την αυτοδυναμία της Μέι

Εκλογές στη Βρετανία: Brexit και τρομοκρατία φρενάρουν την αυτοδυναμία της Μέι

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφανίζονται διχασμένες - Με πρόσφατο παράδειγμα το Brexit, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Ανοίγουν οι κάλπες το πρωί της Πέμπτης στη Μεγάλη Βρετανία για μια αναμέτρηση σε μια ιστορική συγκυρία: η Βρετανία δεν είναι πια χώρα της ΕΕ, μετά το Brexit.

Επιπλέον, αυτές οι εκλογές θα γίνουν στην σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ και – με πρόσφατο παράδειγμα το Brexit – κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Οι Συντηρητικοί (Τόρις) της Βρετανίδας πρωθυπουργού εξακολουθούν να έρχονται πρώτοι στις τελευταίες σημερινές δημοσκοπήσεις έναντι των Εργατικών του Κορμπίν, αλλά το προβάδισμά τους έχει μειωθεί και το ζήτημα τώρα είναι αν η Τερέζα Μέι θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμη μετά τις εκλογές  ή θα αναγκαστεί να καταφύγει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφανίζονται διχασμένες στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Αναλόγως των ερευνών προβλέπεται ότι οι Συντηρητικοί θα έχουν προβάδισμα 12 έως 1% έναντι των αντιπάλων τους.

Ενδεικτικά:

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent, το προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι του Εργατικού Κόμματος συρρικνώθηκε στις 10 εκατοστιαίες μονάδες, από12 βάσει της προηγούμενης έρευνας της 3η Ιουνίου - Το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 44% (-3% από την προηγούμενη έρευνα), ενώ το ποσοστό των Εργατικών στο 34% (1%).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICM για τον Guardian, το προβάδισμα των Τόρις είναι 12 εκατοστιαίες μονάδες  - αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη κυλιόμενη έρευνα των ICM/Γκάρντιαν, η οποία δημοσιεύθηκε την 5η Ιουνίου - το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.

Τέλος, οι Συντηρητικοί της Τερέζας Μέι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov. Το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει 42% των ψήφων και θα κερδίσει 302 έδρες εκ των συνολικά 650 του βρετανικού κοινοβουλίου. Ακολουθούν οι Εργατικοί με 38% και 269 έδρες.

Οι Συντηρητικοί είχαν 330 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν η Τερέζα Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο και  232 Εργατικοί.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η πιθανότερη έκβαση στις πρώτες μετά Brexit εκλογές

Να σημειωθεί ότι - καθώς η ψήφος στη χώρα δεν είναι υποχρεωτική - κόμματα και αναλυτές φοβούνται ότι η αποχή θα είναι μεγάλη.

Συνολικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μετά την ανακοίνωση των εκλογών τον Απρίλιο, σε σύγκριση με περίπου 700.000 την ίδια περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015. Λιγότεροι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών έχουν εγγραφεί αυτή τη φορά σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.

Η Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περίπου το 30% των ατόμων κάτω των 34 ετών δεν είχε εγγραφεί σε σύγκριση με το 4% των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών.