H συμφωνία του ενός δισ. δολαρίων που εξόργισε τους γείτονες του Κατάρ

H συμφωνία του ενός δισ. δολαρίων που εξόργισε τους γείτονες του Κατάρ

Η Ντόχα πλήρωσε λύτρα σε παρακλάδι της αλ-Κάιντα και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας για να απελευθερώσει μέλη της βασιλικής οικογένειας

Το Κατάρ πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ όπου είχαν πάει για κυνήγι. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δραματική απόφαση χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ντόχα.

Μέλη οργανώσεων στην περιοχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.

Οι Financial Times μίλησαν με ανθρώπους που αναμίχθηκαν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων του Κατάρ. Και έμαθαν ότι καταβλήθηκαν 700 εκατομμύρια δολάρια σε Ιρανούς και σιίτες συμμάχους τους στο Ιράκ, καθώς και 200 με 300 εκατομμύρια σε ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας, και κυρίως στην οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ που έχει σχέσεις με την αλ-Κάιντα. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους γείτονες του Κατάρ στον Κόλπο, πάντως, ήταν το πρώτο μέρος της συμφωνίας, που αφορά την πληρωμή λύτρων στο Ιράν.

Η συμφωνία αυτή έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο της μικρής αυτής χώρας σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να λάβουν την απροσδόκητη απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα.

«Αν θέλετε να καταλάβετε πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, είναι αρκετό να δείτε αυτή τη συμφωνία», δηλώνει ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης που έχει λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή ομήρων στη Συρία. «Και δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουν γίνει κι άλλες τέτοιες συμφωνίες από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα».

Ένα άλλο σκοτεινό κεφάλαιο αυτής της συμφωνίας είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι τον περασμένο Απρίλιο ότι η κυβέρνησή του κατέσχεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ανακαλύφθηκαν σε καταρινά αεροσκάφη. Δεν είναι σαφές αν το ποσό αυτό είναι μέρος της προαναφερθείσας συμφωνίας ή κάτι άλλο.

Σιίτες μαχητές του Ιράκ, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, λένε ότι το Ιράν έλαβε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια και έδωσε ένα μερίδιο σε αυτούς. Η συμφωνία όμως δεν τους ικανοποίησε και γι?αυτό αποφάσισαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειές της. «Οι Ιρανοί πήραν το μερίδιο του λέοντος», λέει ένας από αυτούς.

Το Κατάρ αρνείται ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες των γειτόνων του είναι ανυπόστατες. Αν και η κυβέρνηση αρνείται επισήμως να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα λύτρα, ένας αξιωματούχος που πρόσκειται σε αυτήν αναγνώρισε ότι καταβλήθηκαν. Δήλωσε όμως άγνοια για το ακριβές ποσό.