Ο τρόμος επέστρεψε στη Βρετανία: 7 νεκροί από επίθεση ενόπλων στο Λονδίνο

Ο τρόμος επέστρεψε στη Βρετανία: 7 νεκροί από επίθεση ενόπλων στο Λονδίνο

Πανικός στους δρόμους γύρω από τη Γέφυρα του Λονδίνου - Μαχαίρωναν αδιακρίτως περαστικούς - Δεκάδες τραυματίες

Μία νέα τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο συγκλονίζει τη Βρετανία, λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ και μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Όπως έγινε γνωστό, ένοπλοι έριξαν φορτηγό τύπου βαν με ταχύτητα πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, και έπειτα εγκατέλειψαν το όχημα και μαχαίρωσαν ανθρώπους στο δρόμο και σε κοντινά μπαρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 48, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι σκότωσαν τους τρεις ενόπλους, οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές. Τρία μεγάλα νοσοκομεία του Λονδίνου παρέμειναν σε επιφυλακή για να δεχθούν τους τραυματίες.

«Δυστυχώς, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επιπλέον των τριών που πυροβολήθηκαν από την αστυνομία», δήλωσε ο επικεφαλής αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής στη Βρετανία, Μαρκ Ρόουλι, προσθέτοντας ότι οι τρεις ένοπλοι φορούσαν κάτι που έμοιαζε με εκρηκτικό γιλέκο, όμως τελικά ήταν ψεύτικα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, οι υποψίες πέφτουν στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε θυμίζει αντίστοιχες επιθέσεις στη Νίκαια και το Βερολίνο, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, που δήλωσε:  «Έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, απ' αυτό εμπνέονταν, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά το από πού ήρθε αυτή η ριζοσπαστικοποίηση». Η ίδια ανέφερε πως δε φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο και τη βομβιστική επίθεση της 22ας Μαΐου στο Μάντσεστερ.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο Reuters ένα λευκό βαν να πέφτει πάνω σε πεζούς κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου, χτυπώντας αρκετούς ανθρώπους.

«Φαινόταν σαν να στόχευε ομάδες ανθρώπων. Πάγωσα, γιατί δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς. «Ήταν φρικτό».

Ένας οδηγός ταξί είπε στο BBC ότι τρεις άνδρες βγήκαν από το βαν με μακριά μαχαίρια και «πήγαν τυχαία στην Borough High Street και μαχαίρωναν ανθρώπους».

Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο κόσμος έτρεξε σε ένα μπαρ για να βρει καταφύγιο. «Άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν και να φωνάζουν [...] Πήγαμε προς το Borough Market και όλοι πήγαν μέσα [στο μπαρ]. Όλοι στο μπαρ άρχισαν να σπρώχνουν τον κόσμο από τις εξόδους», ανέφερε ένας μάρτυρας στο Reuters.

Ένας άλλος μάρτυρας, με ματωμένα ρούχα, περιέγραψε τις στιγμές πανικού που έζησε μέσα στο μπαρ. «Ενεργοποίησαν τον συναγερμό έκτακτης ανάγκης. Υπήρχε μία ουρά ανθρώπων που πήγαιναν προς την έξοδο κινδύνου. Και τότε ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει φωνάζοντας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Στη γωνία ήταν ένας άνδρας με μία μαχαιριά στο λαιμό... Υπήρχε μία γιατρός στην πάμπ και τον βοήθησε. Έβαλαν πίεση στην πληγή».

Το BBC αναφέρει ότι σύμφωνα με μάρτυρες, πολλοί πετούσαν καρέκλες και τραπέζια στους δράστες για να προστατευτούν.

Επιδρομή στο σπίτι ενός εκ των δραστών - 12 συλλήψεις

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο που χρησιμοποιούσε ένας από τους τρεις δράστες της επίθεσης, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Αυτόπτης μάρτυρας της επιδρομής είπε στο Sky πως άκουσε αρκετούς κρότους στη διάρκεια της επιχείρησης και αργότερα του είπαν πως επρόκειτο για ελεγχόμενες εκρήξεις.

«Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί 12 ανθρώπους στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Scotland Yard.

Πολίτες ζητούν να αναβληθούν οι εκλογές

Αρκετοί είναι οι Βρετανοί πολίτες στα social media που ζητούν, στον απόηχο της νέας τρομοκρατικής επίθεσης, να αναβληθεί η διεξαγωγή των εκλογών της ερχόμενης Πέμπτης, ένα ενδεχόμενο με το οποίο διαφώνησε πάντως ανοιχτά ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Καν υποστήριξε πως οι τρομοκράτες θέλουν να σταματήσουν τους Βρετανούς από το να ψηφίσουν στις εκλογές της Πέμπτης, και τόνισε: «Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό».

«Δε συμφωνώ με την αναβολή των εκλογών, πιστεύω με πάθος στη δημοκρατία», υπογράμμισε εξάλλου.

Την ίδια στιγμή, οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν για σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο, ενώ νωρίτερα ο πολιτικός συντάκτης Ρόμπερτ Πέστον ανέφερε στο Twitter ότι οι Βρετανοί πολιτικοί θα αναστείλουν για σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο, όμως η εκστρατεία θα συνεχιστεί σε τοπικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο για σήμερα, έπειτα από συνεννόηση με άλλα κόμματα, ενώ το ίδιο θα πράξει και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Αντίθετα, το ευρωσκεπτικιστικό UKIP ανακοίνωσε ότι δεν θα αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία, επισημαίνοντας ότι «οι εξτρεμιστές θέλουν να διαταράξουν τη δημοκρατία μας».

Μέι: Κανονικά οι εκλογές

Οι βρετανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμε για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», τόνισε η Μέι σε δήλωση που έκανε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Νωρίτερα, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε εκφράσει την άποψη ότι η ημερομηνία της 8ης Ιουνίου για τις εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει. «Δεν είμαι σίγουρος πως είναι κάτι που μπορεί νομικά να γίνει. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον νόμο, νομίζω, και ποιος θα τις κάνει; Το κοινοβούλιο δεν υφίσταται πλέον», δήλωσε ο Ντέιβις στο BBC, και πρόσθεσε πως αν όντως η επίθεση είχε στόχο να διαταράξει την εκλογική διαδικασία, τότε αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να μην αναβληθούν οι εκλογές.