Διπλωματικό ξύλο στην πρώτη συνάντηση Μακρόν – Πούτιν

Διπλωματικό ξύλο στην πρώτη συνάντηση Μακρόν – Πούτιν

Η κοινή συνέντευξη τύπου θύμισε διπλωματικό ρινγκ, όπου οι δύο ηγέτες επισήμαναν τις διαφωνίες τους σε αρκετά θέματα.

Από την πρώτη στιγμή, Μόσχα και Παρίσι είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν προσδοκούν πολλά από την πρώτη συνάντηση Πούτιν και Μακρόν στο Παρίσι: επρόκειτο ουσιαστικά για μια αναγνωριστική επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, με σκοπό οι δύο ηγέτες να γνωριστούν από κοντά και να … βολιδοσκοπήσουν ο ένας τον άλλον, με την ευκαιρία της έκθεσης για τα 300 χρόνια της ιστορικής επίσκεψης στη Γαλλία του τσάρου Πέτρου του Μέγα το 1717, κατά την οποία συνάφθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος υποδέχτηκε τον Ρώσο ομόλογό του στις Βερσαλλίες και όχι  το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ, για δύο λόγους: α) οι  Βερσαλλίες, αντιπροσωπέυουν το γαλλικού μεγαλείο και ο Μακρόν ήθελε να δείξει ότι η Γαλλία είναι ένας ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια σκηνή και δεν τοποθετείται σε θέση κατωτερότητας έναντι στη Ρωσία»  και β) οι Βερσαλλίες  «ως τόπος ουδέτερος, προσφέρει τη δυνατότητα ψύχραιμων ανταλλαγών, μειώνοντας την ένταση του διάλογου».

Οι δύο ηγέτες λοιπόν, συμφώνησαν ότι διαφωνούν για όλα: από τα χημικά και τις πρακτικές του Άσαντ στη Συρία μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γκέι της Τσετσενίας!

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά ότι είχε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι οι δύο ηγέτες επισήμαναν τις διαφωνίες τους σε αρκετά θέματα.

Μάλιστα, ενώπιον του Ρώσου προέδρου, ο Μακρόν κατήγγειλε ότι το Russia Today και το Sputnik έκαναν «προπαγάνδα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας!

Η κοινή συνέντευξη τύπου θύμισε διπλωματικό ρινγκ

Για τη Συρία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα αντιμετωπιστεί με «άμεσα αντίποινα», ενώ διατύπωσε την ευχή για μια ενισχυμένη «εταιρική σχέση» με τη Μόσχα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τάχθηκε υπέρ μιας «δημοκρατικής μετάβασης» στη Συρία, όμως «προστατεύοντας το κράτος της Συρίας».

Η Ρωσία και η Γαλλία υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη σύρραξη που μαίνεται στη Συρία: ο Ρώσος ηγέτης στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την ώρα που το Παρίσι συμμετέχει στο διεθνή συνασπισμό που υποστηρίζει τις οργανώσεις ανταρτών και κατηγορεί τον Άσαντ ότι έχει κάνει χρήση χημικών όπλων.

Για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα λόγω Ουκρανίας

Από την πλευρά του, Ο Πούτιν «επιτέθηκε» στον γάλλο ομόλογό του για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες «δεν συνεισφέρουν καθόλου» στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

«Ρωτάτε πώς οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευθετηθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία; Ιδού η απάντηση: Με κανέναν τρόπο!», είπε ο Πούτιν.

Ο Μακρόν από την πλευρά του σημείωσε ότι θα υπάρξει «μια συζήτηση» με τη λεγόμενη διάταξη της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) τις «προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες», για να αποφευχθεί «μια κλιμάκωση» των εντάσεων.

Ρωσική προπαγάνδα στις εκλογές

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο, διαδραμάτισαν ρόλο «οργάνων επηρεασμού και προπαγάνδας» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία η ομάδα του Μακρόν είχε καταγγείλει αυτά τα δύο ρωσικά ΜΜΕ ότι αποτελούσαν «μέρος ενός μηχανισμού που είχε στόχο να μας βλάψει» και να ευνοήσει υποψήφιους που τάσσονταν υπέρ μιας επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα, όπως η αντίπαλος του κεντρώου στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

«Η Μαρίν Λεπέν έχει επισκεφτεί επανειλημμένα την Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί να την δεχτεί, δεδομένων των θέσεων της για την προώθηση των πολυεπίπεδων γαλλορωσικών σχέσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να δεχτούμε τον οποιοδήποτε. Αν η κυρία Λεπέν μας ζητούσε μια συνάντηση, γιατί να της αρνηθούμε; Ιδιαίτερα – και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας – όταν η ίδια είχε δημοσίως ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων με την χώρα μας. Θα ήταν οξύμωρο για μας να αποφύγουμε εκείνους τους πολιτικούς στην Ευρώπη που επιθυμούν να αναπτύξουν μια πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ρωσία», σημείωσε ο Πούτιν.

«Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθήσαμε να επηρεάσουμε κατά κάποιο τρόπο τις εκλογές. Είναι ανέφικτο, είχαμε πλήρη γνώση της πολιτικής πραγματικότητας στην Γαλλία», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ανησυχία για τους γκέι της Τσετσενίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «θα παρακολουθεί συνεχώς» αν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία και ιδίως στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι απόσπασε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την υπόσχεση ότι θα φροντίσει ώστε να φανεί «όλη η αλήθεια» όσον αφορά τις διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

«Ο πρόεδρος Πούτιν μου ανέφερε ότι ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για το θέματα των ΛΟΑΔ στην Τσετσενία και μέτρα που στοχεύουν να ρίξουν φως στη δράση των τοπικών αρχών» είπε ο Μακρόν.