Οι κινήσεις του βομβιστή του Μάντσεστερ πριν την επίθεση

Οι κινήσεις του βομβιστή του Μάντσεστερ πριν την επίθεση

Η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στη Βρετανία πριν το τέλος της συνόδου κορυφής

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι είχε φωτογραφηθεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το κανάλι Sky News.

Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία μια βόμβα που σκότωσε 22 άτομα σε στάδιο του Μάντσεστερ όπου διεξαγόταν μια συναυλία, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένος στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακκίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.

Οι φωτογραφίες από την έρευνα που εξέδωσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα New York Times (Τάιμς της Νέας Υόρκης) δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού που η εφημερίδα είπε ότι προέρχονται από ένα σακκίδιο μάρκας Karrimor που έφερε ο Αμπέντι.

Η βρετανική αστυνομία δήλωσε χθες ότι έχει θέσει υπό κράτηση και έβδομο άτομο σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας σε στάδιο στο Μάντσεστερ, μετά από έρευνες σε μια οικία στο Νανίτον στην κεντρική Αγγλία.

«Ως έχει, έξι άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση», είπε σε δήλωσή της η αστυνομία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στη Βρετανία πριν το τέλος της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιό ανεπτυγμένων χωρών (G7) στη Σικελία, μετά από την αναβάθμιση του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής σε "κρίσιμο" από την βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ τη Δευτέρα, δήλωσε χθες ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης.
Η Μέι σκόπευε να παραστεί στη σύνοδο έως το τέλος του προγράμματος το Σάββατο, αλλά τώρα πρόκειται θα επιστρέψει μετά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου.
«Βάσει του γεγονότος ότι έχουμε ένα επίπεδο συναγερμού το οποίο είναι κρίσιμο και (βάσει) της κατάστασης εδώ, η πρωθυπουργός σκοπεύει να επισπεύσει το πρόγραμμά της στο G7 ώστε είναι πιθανό να επιστρέψει την Παρασκευή το βράδυ», είπε ο αξιωματούχος.