Οριστική η καταδίκη του Λιονέλ Μέσι: 21 μήνες φυλάκιση για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Οριστική η καταδίκη του Λιονέλ Μέσι: 21 μήνες φυλάκιση για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Μειώθηκε η ποινή του πατέρα του Αργεντίνου άσου της Μπαρτσελόνα κατά έξι μήνες

Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας η έφεση του ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι κατά της απόφασης περιφερειακού καταλανικού δικαστηρίου που του είχε επιβάλει τον Ιούλιο του 2016 ποινή φυλάκισης 21 μηνών και «τσουχτερό» πρόστιμο για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το δικαστήριο διατήρησε την ποινή του Λιονέλ Μέσι ως είχε, ενώ μείωσε την ποινή του πατέρα του, Χόρχε, από τους 21 μήνες φυλάκιση στους 15, κρίνοντάς τους ένοχους για φοροδιαφυγή επί εισοδημάτων ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, ούτε ο διάσημος σταρ του ποδοσφαίρου, ούτε και ο πατέρας του κινδυνεύουν πρακτικά να μπουν στη φυλακή, καθώς η ισπανική νομοθεσία ορίζει ότι οι ποινές φυλάκισης κάτω των 24 μηνών μπορούν να εκτίονται με αναστολή.

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, ο Λιονέλ Μέσι «πέραν πάσης αμφιβολίας κατανόησε την υποχρέωσή του να πληρώσει φόρο επί του εισοδήματος που έλαβε από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της εικόνας του [...] επομένως δεν είναι λογικό το ότι αγνόησε το χρέος του να πληρώσει φόρο για αυτά».

Σύμφωνα με την πρωτόδικη δικαστική απόφαση, ο Μέσι και ο πατέρας του εξαπάτησαν την εφορία μεταξύ του 2007 και του 2009, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της εικόνας του Αργεντίνου άσου μέσω εικονικών εταιρειών στην Ελβετία, την Ουρουγουάη και το Μπελίζε.