Συρία: Μαίνεται ο εμφύλιος – Γραφεία στις ΗΠΑ ανοίγει η αντιπολίτευση

Με σφοδρότητα και αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εμφύλια διαμάχη στη Συρία. Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες εξαπέλυσαν μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων εναντίον   κυβερνητικών στόχων, ως αντίποινα στους βομβαρδισμούς της πολεμικής αεροπορίας, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιωτικούς.

Στην πόλη Παλμύρα στην επαρχία της Χομς, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα  εξερράγησαν κοντά σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα όπου στεγάζονται υπηρεσίες μία  κρατική υπηρεσίας πληροφοριών. Τουλάχιστον 20 μέλη των συριακών δυνάμεων  ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους λόγω της επίθεσης, ενώ ακόμα 20 άτομα, ανάμεσά τους  οκτώ άμαχοι, τραυματίστηκαν.

Σδοδρές μάχες σημειώνονατι και στην συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό. Οι κυβερνητικές δυνάμεις απέκλεισαν την κεντρική Πλατεία των Αββασιδών, ενώ ακτιβιστές έκαναν λόγο για  οδομαχίες σε πολλές περιοχές της πόλης, με τους αντάρτες να στοχεύουν με ρουκέτες και όλμους οδοφράγματα και σημεία ελέγχου του στρατού.

Το σφυροκόπημα πόλεων όπως το Χαλέπι και η Χομς συνεχίζεται από τον κυβερνητικό στρατό, με ολόκληρες συνοικίες που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, να έχουν ισοπεδωθεί.

Εν το μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ που αναλαμβάνει την αποστολή συσσιτίων σε εμπόλεμες περιοχές αναφέρει ότι πλέον το 40-45% των περιοχών που επισκέφτηκε στη Συρία βρίσκονται πια υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Γραφεία στις ΗΠΑ ανοίγει η Συριακή αντιπολίτευση

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ, η συριακή αντιπολίτευση κερδίζει συνεχώς έδαφος και  σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Επικεφαλής και των δύο γραφείων της  Εθνικής Επιτροπής των Επαναστατικών και των Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων της Συρίας (NKSROS) προβλέπεται να γίνει ο Νατζίμπ Γκαντμπιαν, συριακής καταγωγής καθηγητής της έδρας Πολιτικών Ερευνών και Χωρών της Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το άνοιγμα των γραφείων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον θα πρέπει να συντελέσει στην ανάπτυξη του διαλόγου της συριακής αντιπολίτευσης με τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και στο ανέβασμα του κύρους της NKSROS στη διεθνή σκηνή.