Τι να κάνετε αν σας επιτεθεί αρκούδα, κροκόδειλος, νυχτερίδα βαμπίρ…

Η ψυχραιμία είναι το καλύτερο όπλο

Πριν μερικές ημέρες, η βρετανίδα Frankie Gonsalves δέχτηκε επίθεση από καρχαρία σε νησί στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό και ο σύζυγός της τον απομάκρυνε με γροθιές... Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, ο ζωολόγος και συγγραφέας των βιβλίων «Sex on Earth» και «Death on Earth», Jules Howard γράφει στον Guardian για το πώς θα μπορούσαμε να αποκρούσουμε μια επίθεση από μια σειρά από ζώα.  

Αρκούδες: 

Φροντίστε να κάνετε συνεχώς θόρυβο, στις αρκούδες δεν αρέσει η φασαρία, ή να μιλάτε διαρκώς. Πολλοί πεζοπόροι κάνουν θόρυβο με σφυρίχτρα όχι γιατί χαίρονται που ήρθε η άνοιξη, αλλά γιατί μάλλον τρέμουν για τη ζωή τους. Να είστε προσεκτικοί, να αποφύγετε να βρεθείτε ανάμεσα σε μια αρκούδα και τα μικρό της. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, προφανώς όχι γιατί το θέλατε, θα πρέπει να διατηρήσετε τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα όσο αυτό είναι εφικτό, την ψυχραιμία σας. Αν λοιπόν η μοίρα σας σας φέρει μπροστά σε μια αρκούδα γκρίζλι (υποείδος της καφέ αρκούδας, διάσημη κυρίως στις ΗΠΑ), θυμηθείτε να το παίξετε νεκροί και σύντομα θα βαρεθεί και θα φύγει. 

Αν όμως πρόκειται για μαύρη αρκούδα, δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε τον πεθαμένο. Ο Jules Howard, προτείνει να προσπαθήσετε να παλέψετε μαζί της, όσο αυτό είναι δυνατό βέβαια, αλλιώς θα καταλήξετε στο πιάτο της.  

Κροκόδειλοι:

Μικροί ίσως βλέπατε τον «Κροκοδειλάκια» αλλά εσείς δεν έχετε τις δεξιοτεχνίες του οπότε φροντίστε να μείνετε όσο μακριά μπορείτε από τα επικίνδυνα αυτά ζώα. Συνήθως τα εν λόγω μεγάλα αυτά ερπετά, δεν προειδοποιούν, και μερικές φορές (ιδιαίτερα αυτοί που είναι πάνω από δυο μέτρα), θα σας επιτεθούν γιατί σας βλέπουν ως τροφή -δε χρειάζεται να πλησιάζετε πολύ κοντά τους για σέλφις, δεν αξίζει να χάσετε τη ζωή σας για μερικά likes. 

Αν βρεθείτε σε νερά όπου ζουν κροκόδειλοι, αποφύγετε να πλησιάσετε τις ακτές- στην πραγματικότητα, μείνετε μακριά από τα νερά. Αποφύγετε επίσης και το κολύμπι τη νύχτα, αποφύγετε δηλαδή κάθε είδους δραστηριότητα στο νερό.

Σε βάρκα, κρατήστε πόδια και χέρια μέσα και αν δείτε κροκόδειλο μη τον χάσετε από τα μάτια σας.Κρατήστε επαφή, σαν γεράκι. Αν το ζώο καταλάβει ότι το κοιτάτε, τότε κάπως αποθαρρύνεται και ίσως για καλή σας τύχη εξαφανιστεί- αλλά ίσως όχι για πολύ. 

Νυχτερίδες βαμπίρ: 

Ο Ουαλός φυσιοδίφης και εξερευνητής Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας (1823-1913), είχε καταγράψει στο ημερολόγιό του τις επιθέσεις που είχε δεχτεί από αιμοχαρείς νυχτερίδες, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη Νότια Αφρική. Ο ίδιος προστάτευε τα πόδια του με χοντρές κάλτσες και τύλιγε το σώμα του σε κουβέρτα και το πρόσωπό του με μαντίλι «αλλά συχνά έρχονταν στην αιώρα μου αναζητώντας γυμνά σημεία», έγραψε. Η συμβουλή του για να τις αποφύγετε; Ανάψτε μια μεγάλη λάμπα και αφήστε την αναμμένη όλο το βράδυ. 

Φονικές σφήκες:

Τον πειρασμό να τις σκοτώσετε ενώ πετούν γύρω σας, καλύτερα να τον καταπνίξετε. Όταν οι λοιπές σφήκες από την κοντινή φωλιά, αισθανθούν τις εκκρίσεις που απέβαλε η σφήκα που μόλις σκοτώθηκε, τότε γίνονται ιδιαίτερα επιθετικές. Η καλύτερη συμβουλή για να τις ξεφορτωθείτε είναι η εξής: Ρίξτε προς τη μεριά τους, σε απόσταση ασφαλείας,  άδεια κουτάκια αναψυκτικά με ανθρακικό.