Οι χειρότερες φυλακές του κόσμου: Ωμή βία, ναρκωτικά, ομαδικοί βιασμοί

Εδώ δε βασιλεύει η ηρεμία, η τάξη και η ασφάλεια...

«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της», είχε διατυπώσει εύστοχα ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και το κλασικό μυθιστόρημά του «Έγκλημα και Τιμωρία» θα μπορούσε να μπει ως τίτλος στο παρακάτω θέμα... Υπάρχουν φυλακές που ακόμα και οι πιο σκληροί κατάδικοι δεν μπορούν να φανταστούν, πόσο μάλλον να αντέξουν. Από τα σκοτεινά κελιά με έναν κουβά για τουαλέτα, στην ανελέητη και ωμή βία και στην καθημερινή ζωή, εν γένει, του φυλακισμένου που θα μπορούσε να περιγραφεί ως κόλαση επί γης. 

Παρακάτω, δείτε τις πιο σκληρές φυλακές του κόσμου, όπως τις κατέταξε η βρετανική Mirror.

Petak

Εδώ δε βασιλεύει η ηρεμία, η τάξη και η ασφάλεια. Η φυλακή, επισήμως γνωστή με τον αριθμό OE-256/5, ξέρει και κάνει ένα πράγμα σωστά: να συνθλίβει το ηθικό ακόμα και των πιο σκληροτράχηλων κρατουμένων...  Οι τρόφιμοι κρατούνται ξεχωριστά, παραμένοντας πάνω από 20 ώρες στα κελιά τους ή στην απομόνωση και δέχονται επισκέψεις μόνο δυο ημέρες το χρόνο- βιβλία δεν επιτρέπονται και οι ανυπότακτοι κρατούνται σε σκοτεινά κελιά με έναν μεταλλικό κουβά για ουρητήριο και ένα στρώμα στο πάτωμα. 

Είναι απόλυτα απομονωμένη καθώς βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στη λίμνη, στην κεντρική ρωσική περιοχή Vologda, ένα ειδυλλιακό σκηνικό για μια από τις πιο γνωστές υψίστης ασφαλείας φυλακές, τόπος διαμονής για τους πιο διαβόητους κακοποιούς της χώρας. 

Στις φυλακές-φρούριο, ένας σημαντικός αριθμός κρατουμένων δεν αντέχει τις αντίξοες συνθήκες κράτησης –απάνθρωπη απομόνωση και απουσία βασικών υπηρεσιών- και είτε οδηγούνται στην παράνοια, είτε πεθαίνουν από φυσικά αίτια πριν τελειώσει την ποινή του. 

San Pedro

Είναι η μεγαλύτερη φυλακή στο La Paz της Βολιβίας και θεωρείται από τις σκληρότερες του κόσμου εξαιτίας της αντι-σωφρονιστικής προσέγγισης που ακολουθείται. Διαφορετικό από τα περισσότερα σωφρονιστικά ιδρύματα, οι τρόφιμοι στο San Pedro έχουν θέσεις εργασίας στο εσωτερικό της κοινότητας, και αγοράσουν ή νοικιάσουν τη διαμονή τους στα κελιά όπου συχνά ζουν με τις οικογένειές τους - έχουν καταγραφεί κακοποιήσεις και ομαδικοί βιασμοί παιδιών αφού είναι αναγκασμένα να συμβιώνουν με επικίνδυνους κακοποιούς. 

Εδώ ανθεί και παράγεται η πιο καθαρή κοκαΐνη της χώρας με εξαγωγές που φέρνουν άφθονο εισόδημα... Οι εύποροι κρατούμενοι, έχουν πρόσβαση σε τηλεόραση, τρέφονται καλύτερα και διαθέτουν πολυτελή οικιακό εξοπλισμό ενώ αντίθετα στις φτωχές πτέρυγες υπάρχει το «εργοστάσιο» κοκαΐνης ενώ το καθημερινό μενού περιλαμβάνει δολοφονίες και ακραία βία. 

Bangkwang

Η διαβόητη φυλακή της Ταϊλάνδης αποτελεί το «σπίτι» για θανατοποινίτες, ισοβίτες... Είναι υψίστης ασφαλείας και κατέχει έναν μεγάλο αριθμό  κρατουμένων που ζουν στην απομόνωση. Ενδεικτικό της σκληρότητας, είναι ότι τους τρεις πρώτους μήνες της ποινής τους, οι κρατούμενοι φορούν χειροπέδες. Η ελευθερία όσων μάλιστα αναμένουν την εκτέλεσή τους, (το 10% των τροφίμων είναι θανατοποινίτες) περιορίζεται σημαντικά από τα σιδερένια «βραχιόλια» που φορούν και στα πόδια τους. Η φυλακή δεν έχει τρεχούμενο νερό, και οι ελάχιστες εργασίες που γίνονται στην αποχέτευση μετατρέπουν την ήδη αφόρητη ατμόσφαιρα σε, επιεικώς, αηδιαστική.

Al Hayer

Ο Βρετανο-καναδός σύμβουλος μάρκετινγκ William Sampson, πέρασε κοντά τρία χρόνια στη φυλακή αυτή, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όταν συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2000. Πέντε χρόνια αργότερα, έγραψε τις φρικτές εμπειρίες που έζησε - ανέφερε τους συχνούς ξυλοδαρμούς με ξύλινα ρόπαλα, το μαστίγωμα στα πόδια, τους βιασμούς, τη στέρηση του ύπνου. 

Pelican Bay

Η υψίστης ασφαλείας φυλακή στην Καλιφόρνια, φιλοξενεί πάνω από 3.500 κρατούμενους, με τους περισσότερους να έχουν ταξινομηθεί υψηλά στην κλίμακα της επικινδυνότητας. Οι αποδράσεις αποτρέπονται από ηλεκτροφόρα περίφραξη και τα μέλη των συμμοριών κρατούνται σε απομόνωση επί 22,5 ώρες την ημέρα.

Τον Φεβρουάριο του 2000, σημειώθηκε εξέγερση από περίπου 200 κρατούμενους οι οποίοι βίαια απωθήθηκαν από πάνοπλους αστυνομικούς- από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκε ένας τρόφιμος και τραυματίστηκαν 15 ενώ από τη χρήση ωμής βίας, 19 κρατούμενοι μαχαιρώθηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν άγρια. 

Katingal

Κατασκευάστηκε το 1975 με τη φιλοδοξία να γίνει μια υψίστης ασφαλείας φυλακή στην Αυστραλία όπου θα κρατούνται τρομοκράτες και «προβληματικοί» κρατούμενοι. Οι κρατούμενοι ονόμασαν τις εγκαταστάσεις «ηλεκτρονικό ζωολογικό κήπο» εξαιτίας του ηλεκτρονικού ελεγχόμενου συστήματος λειτουργίας του με τεχνητό φως και αέρα απομονώνοντας τους κρατούμενους από τον έξω κόσμο. Η ζωή μέσα σε αυτό το τσιμεντένιο φέρετρο των 40 κελιών, ελέγχονταν πλήρως από κάμερες χωρίς αυτό βέβαια να αποτρέψει και αποδράσεις. Οι απαράδεκτες συνθήκες των φυλακών, συγκέντρωσε το μένος του Τύπου ενώ το 2006 ξεκίνησε η κατεδάφισή της.