Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τη πρόεδρο της Βραζιλίας

Διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Βραζιλίας απειλεί να προκαλέσει έγγραφο που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. 

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό κανάλι TV Globo, οι ΗΠΑ υπέκλεπταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ρούσεφ, των βοηθών της  καθώς και της βραζιλιάνικης κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, Petrobras.  

Μετά τις αποκαλύψεις και το σκάνδαλο το σκάνδαλο κατασκοπείας, η πρόεδρος της Βραζιλίας ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της, στις 23 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον. 

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στην Ρούσεφ και της ζήτησε να πραγματοποιήσει την επίσκεψή της, υποσχόμενος παράλληλα να ερευνήσει το περιστατικό.

"Ο Πρόεδρος δεσμεύεται να συνεργαστεί με την πρόεδρο Ρουσέφ και την κυβέρνησή της, μέσω της διπλωματικής οδού, ώστε να ξεπεραστεί το θέμα αυτό που προκαλεί εντάσεις στις διμερείς σχέσεις μας", ανέφερε ο
εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Μπραζίλια, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναβληθεί η επίσκεψη επειδή "δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες".