Και η τρομοκρατία “μπαίνει στο παιχνίδι” στην Αίγυπτο

Και αν τα δακρυγόνα, οι σφαίρες, οι θάνατοι, οι φωτιές και οι συγκρούσεις θεωρούνται πια η "συγκλονιστική καθημερινότητα" της Αιγύπτου και δεν αποτελούν αυτό ακριβώς που λέμε "είδηση", η κατάσταση εκτραχύνεται πολύ περισσότερο από όσο τείνουμε να θεωρούμε.

Ήδη μπήκαν φωτιές σε χριστιανικές εκκλησίες - Κοπτών και Καθολικών-, κάτι που δείχνει ότι η σύγκρουση επεκτείνεται σε θρησκευτικό επίπεδο απειλώντας να μετατραπεί σε γενικευμένη σύρραξη ισλαμιστών και αλλόθρησκων σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Τώρα στο παιχνίδι μπαίνει και η τρομοκρατία. Δύο πηγές των σωμάτων ασφαλείας δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο ότι έχει συλληφθεί στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου όπου και διέμενε ο αδελφός του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου.

Οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δήλωσαν ότι τον συλληφθέντα βαρύνει η κατηγορία ότι, "υποστηρίζει τον παυθέντα (από τις ένοπλες δυνάμεις, την 3η Ιουλίου) ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι". Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να παίξουν το χαρτί της μάχης κατά της τρομοκρατίας για να νομιμοποιήσουν μαζικότερες εκκαθαρίσεις ισλαμιστών, που αποτελούν τη μεγάλη βάση των οπαδών του Μόρσι.

Μαζική επιχείρηση απομάκρυνσης οπαδών του Μόρσι από τέμενος

Εν τω μεταξύ, από αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, η αστυνομία δια της βίας επιχείρησε να απομακρύνει τους οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι παρέμεναν από χθες Παρασκευή εντός τζαμιού, στο κέντρο του Καΐρου.

Πρόκειται για το τζαμί Φατχ και η ένταση πυροδοτήθηκε με την έξοδο από το τζαμί ισλαμίστριας, δήλωσε ο ένας από τους μάρτυρες. Ασταμάτητα, ρίπτονται αθρόα δακρυγόνα, ανταλλάσσονται σφοδρά πυρά. Αρχικά, έξω από το τζαμί 10 στρατιώτες συνιστούσαν περιοδικά στους έγκλειστους να απομακρυνθούν "και δεν θα κινδυνεύσετε". 

Τελικά, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απομακρύνουν τους υποστηρικτές του Μόρσι μετά τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από λίγο μία πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας πάσχιζουν ακόμη να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο του μιναρέ του τεμένους αλ Φατχ, από τον οποίο –σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA– ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Πολλοί οπαδοί του Μόρσι είναι εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα ΑΚ-47, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Στο μεταξύ, δύο ελικόπτερα της ασφάλειας πετούν σε μικρό ύψος πάνω από αυτό το τζαμί εδώ και πολλή ώρα.

Θα ανοίξουν για λίγες ώρες οι τράπεζες την Κυριακή

Οι τράπεζες της Αιγύπτου, οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές από την Τετάρτη λόγω της πολιτικής βίας, θα λειτουργήσουν ξανά από τις 09:00 [10:00 ώρα Ελλάδας] ως τις 12:00 [13:00], όπως ανακοίνωσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Παράνομη η Αδελφότητα των Μουσουλμάνων;

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπεμπλάουϊ "προτείνει" να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την πρότασή του δε αυτή "η κυβέρνηση την μελετά", ενημέρωσε σήμερα στο Κάιρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σερίφ Σάουκι.

Αυτή η πρωθυπουργική πρόταση υποβλήθηκε ήδη προς τον "καθ΄ύλην" αρμόδιο υπουργό των Κοινωνικών υποθέσεων, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.