Αίγυπτος: Με νεκρούς ξεκίνησε η επιχείρηση διάλυσης των διαδηλωτών

Την επιχείρηση διάλυσης των διαδηλωτών που συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν τον ανατραπέντα πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, ξεκίνησαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Οι άνδρες των δυνάμεων έκαναν χρήση δακρυγόνων σε δύο πλατείες του Καΐρου. Ενώ λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι δυνάμεις άνοιξαν ελεύθερο πυρ κατά των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν τα πρώτα θύματα των επιχειρήσεων. Η Αδελφότητα των Μουσουλμάνων κάνει λόγο για 100 νεκρούς. Επίσης, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές ξένων δικτύων που καλύπτουν τα γεγονότα, αρκετοί από τους νεκρούς είναι παιδιά στελεχών της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων που είχαν κατέβει να διαμαρτυρηθούν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν ένας καμεραμάν του αραβόφωνου SKY TV αλλά και ένας δημοσιογράφος. 

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν όταν διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι 56 και οι τραυματίες 526.

"Είναι η έναρξη της επιχείρησης για τη διάλυση των διαδηλωτών", επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους μετά τη "σφαγή". "Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή", δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο Twitter.

Στρατιωτικό ελικόπτερο πετά επάνω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ενώ σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα έχουν καλύψει την περιοχή.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι μέτρησε 43 πτώματα σε νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί επί της πλατείας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, την οποία οι υποστηρικτές του Μόρσι έχουν καταλάβει εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν εκσκαφείς να απομακρύνουν τα οδοφράγματα από τις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, έπειτα από την επιχείρηση διάλυσης των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 200 ατόμων κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Πατήστε εδώ για να δείτε το διαδραστικό χάρτη.

Εμμένουν στην καθιστική διαμαρτυρία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Παρά τα τελεσίγραφα και την επιχείρηση διάλυσης των διαμαρτυριών που έχει ξεκινήσει ο στρατός, η Μουσουλμανική Αδελφότητα εμμένει στη στάση της. Μετά τα πρώτα επεισόδια κάλεσε τον κόσμο να κατέβει και πάλι στο δρόμο κατά "της σφαγής" και μάλιστα και πάλι κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία.

Χριστιανικές εκκλησίες έκαψαν οι διαδηλωτές

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι στην πόλη Μίνια, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας al-Ahram, η οποία επικαλείται ιατρική πηγή. Οι συγκρούσεις ακολούθησαν την απόπειρα των διαδηλωτών να επιτεθούν εναντίον αστυνομικού τμήματος. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν χριστιανικές εκκλησίες στην πόλη.

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν κοπτική εκκλησία στην πόλη Σοχάγκ, στην κεντρική Αίγυπτο, σε αντίποινα για την διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Σοχάγκ, όπου κατοικεί πολυπληθής χριστιανική κοινότητα. Οι Κόπτες, που αντιπροσωπεύουν το 6% - 10% του πληθυσμού, συμμετείχαν στο κίνημα που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Μόρσι.