Το Ισραήλ απελευθέρωσε τους πρώτους Παλαιστίνιους κρατούμενους

Το Ισραήλ άρχισε απόψε την επιχείρηση απελευθέρωσης 26 Παλαιστίνιων κρατουμένων, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του δεύτερου κύκλου των ειρηνευτικών συνομιλιών αύριο, στην Ιερουσαλήμ.

Ένα λεωφορείο που μεταφέρει 14 κρατούμενους αναχώρησε από την φυλακή Αγιαλόν κοντά στο Τελ Αβίβ και κατευθύνεται προς το πέρασμα του Ερέζ, στην βόρεια είσοδο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ένα δεύτερο που μεταφέρει Παλαιστίνιους κρατούμενους κατευθύνεται προς την Ραμάλα στην Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και συναντούν εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Αυτή είναι η πρώτη ομάδα Παλαιστίνιων κρατουμένων που απελευθερώνει το Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο για σχεδόν τρία χρόνια.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη προγραμματίζεται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να υποδεχθεί ορισμένους από τους απελευθερωθέντες κρατούμενους στο γραφείο του στην Ραμάλα.

Ο Αμερικάνος υπουργός εξωτερικών, Τζον Κέρι δήλωσε πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος  Μαχμούντ Αμπάς δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, παρά την πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην οικοδόμηση νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.