Μαζική σφαγή πιστών σε τζαμί στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή  σε ένα τζαμί στη βορειοανατολική Νιγηρία, όταν ένοπλοι ισλαμιστές αντάρτες της Μπόκο Χάραμ άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, κατά τη διάρκεια προσευχής. 

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη της Konduga, 35 χιλιόμετρα  από την πρωτεύουσα του κράτους, Μαϊντουγκούρι αλλά, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, η είδηση δημοσιεύτηκε δύο ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, αντρες ντυμένοι με στρατιωτική περιβολή έφτασαν το πρωί της Κυριακής στην πόλη Κοντούγκα και πυροβόλησαν ή μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι επέστρεφαν από την πρωινή προσευχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δώδεκα ακόμη άμαχοι σκοτώθηκαν στο χωριό Ngom, πιο κοντά στο Μαϊντουγκούρι.

Στο μεταξύ, ο στρατός στη βορειοδυτική πολιτεία  Σοκότο ανέφερε ότι συνέλαβε 20 μέλη της Μπόκο Χαράμ, περιλαμβανομένου ενός ηγετικού στελέχους της, του Μαλάμ Μουμπάρακ.

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές της Μπόκο Χάραμ έχουν σχεδόν θέσει υπό έλεγχο μεγάλο μέρος στα βόρεια της Νιγηρίας, έχοντας σκοτώσει χιλιάδες άμαχους πολίτες από το 2009, οπότε και άρχισαν τις συντονισμένες επιθέσεις σε σχολεία, τζαμία και κυβερνητικά κτίρια, ενώ συχνά ξεκληρίζουν ολόκληρα χωριά προς παραδειγματισμό.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τις οποίες η Μπόκο Χαράμ σχεδίαζε να προχωρήσει σε βομβιστικές επιθέσεις μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού (το οποίο ολοκληρώθηκε την 7η Αυγούστου).

Η πολιτεία Μπόρνο είναι μία από τις τρεις της βόρειας Νιγηρίας που η κυβέρνηση έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μάιο, όταν διέταξε το στρατό και την αστυνομία να αρχίσει επιχειρήσεις για να τερματιστεί η δράση τη Μπόκο Χαράμ.