Ενισχύσεις στέλνει ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ενισχύσεις στέλνει ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, μετά την χθεσινή άγρια νύχτα . Περίπου 1.000 αστυνομικοί και άνδρες των ΜΑΤ έφτασαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ από περιοχές τόσο μακριά από την Κωσταντινούπολη, όπως από τις νοτιοανατολικές επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ και Σιρνάκ, όπως αναφέρουν τα  τουρκικά ΜΜΕ. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη συγκέντρωση των οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στο Καζλιτσεσμέ, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία Ταξίμ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του, εμφανίστηκε αμετακίνητος στις θέσεις του και και κάλεσε για άλλη μια φορά τους "ταραξίες" να σταματήσουν την κατάληψη της Ταξίμ και τις διαδηλώσεις, αλλιώς "οι δυνάμεις ασφαλείας θα εντείνουν τις επιχειρήσεις τους".

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού,  ανακοίνωσε πως η είσοδος στην Ταξίμ απαγορεύεται προς το παρόν για  το κοινό, αποσαφηνίζοντας πως και δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία συγκέντρωση  στον χώρο της πλατείας.

Εν τω μεταξύ, τα εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν για αύριο, Δευτέρα, γενική  απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπέρμετρη αστυνομική βία κατά των  διαδηλωτών.

Την Κυριακή το πρωί, οι μπουλντόζες απομάκρυναν τα οδοφράγματα που είχαν φτιάξει οι διαδηλωτές γύρω από την πλατεία Ταξίμ ενώ, εργαζόμενοι του δήμου φύτευαν λουλούδια στα παρτέρια και τους χώρους του Γκεζί, υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας.

Στους δρόμους όμως γύρω από την πλατεία, οι συγκρούσεις συνεχίζονται με ένταση καθώς, η οργή των Τούρκων διαδηλωτών ξεχειλίζει μετά την χθεσινοβραδυνή ανελέητη επίθεση της αστυνομίας. "Θα κερδίσουμε την πλατεία Ταξίμ ξανά, και θα κερδίσουμε το πάρκο Γκεζί ξανά",  δήλωσε, στον απόηχο της απόφασης του κυβερνήτη, ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών  Αλικάν Ελαγκόζ.

Την ίδια στιγμή, άγριες συμπλοκές σημειώνονται και στην Άγκυρα, με τους διαδηλωτές να "πυροβολούνται" από αντλίες νερού, ενισχυμένες με χημικά, και αστυνομικούς με πολιτικά να συλλαμβάνουν πολίτες.

 

Άγρια νύχτα

Την πιο βίαιη ίσως νύχτα έζησε η Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στο τελεσίγραφο που είχε δώσει για απομάκρυνση των διαδηλωτών, έδωσε εντολή στην αστυνομία να καθαρίσουν πλατεία Ταξίμ και πάρκο Γκεζί... με κάθε κόστος.

Όπερ και... εγένετο!

Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πλατεία Ταξίμ όπου παραμένουν κατασκηνωμένοι διαδηλωτές και χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να τους απομακρύνει. Προσέθεσαν ακόμη και χημικά στις αντλίες νερού που χρησιμοποιούν για να διαλύσουν το πλήθος με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να πάθουν εγκαύματα.

Από τις 22.00 το βράδυ στην πλατεία είχε αρχίσει να συρρέει πλήθος κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι απάντησαν υψώνοντας οδοφράγματα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, ενώ έβαλαν ακόμη και φωτιές.

Η προειδοποίηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συμπεριλήφθηκε στη φράση "αν η πλατεία δεν εκκενωθεί οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν τον τρόπο να την εκκενώσουν" όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησε το κλίμα μεταξύ των διαδηλωτών οι οποίοι έκλεισαν έναν κύριο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ενδεικτικό της ωμής βίας που έκανε χρήση η αστυνομία είναι και το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες στο οποίο φαίνεται αύρα της αστυνομίας να παρασύρει διαδηλωτή και παρά το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι προσπαθούν να τον απεγκλωβίσουν, η υδροφόρα συνεχίζει κανονικά την πορεία της.