Δακρυγόνα και ξύλο για δεύτερη μέρα στην πλατεία Ταξίμ

Πεδίο μάχης θυμίζει για δεύτερη μέρα το κέντρο της Κωσταντινούπολης όπου από την Παρασκευή τα ξημερώματα, χιλιάδες ακτιβιστές και διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία, γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Αστυνομικοί των μονάδων καταστολής, με ασπίδες στα χέρια και θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες νερού, έχουν λάβει θέση σε διάφορα σημεία της πλατείας και ήδη έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια. Το τουριστικό κέντρο της Πόλης θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πετούν δακρυγόνα ακόμα και μέσα στα λόμπι ξενοδοχείων που βρίσκουν καταφύγιο οι διαδηλωτές.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, στις 4 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιήσει μαζική πορεία διαμαρτυρίας από το Μπεσίκτας προς την πλατεία Ταξίμ, το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP.

Από το πρωί, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν στην κεντρική πλατεία της Κωσταντινούπολης φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα "Ενωμένοι κατά του φασισμού".  Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος ενώ, νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου.

H κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κίνημα που μοιάζει με γενικευμένη εξέγερση, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι ταραχές σε Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις.Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πάρκο θα κτισθεί κανονικά, παρά την διαμαρτυρία της μειοψηφίας.

Χιλιάδες περνούν από την γέφυρα του Βοσπόρου που συνδέει την ανατολική με την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωσταντινούπολης και κατευθυνονται προς την πλατεία Ταξίμ

  

Το κίνημα διαμαρτυρίας, από τα μεγαλύτερα κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησε χθες το πρωί μετά από την βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας εκατοντάδων ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, διαμαρτυρόμενοι για το "μπάζωμα" του πάρκου, προκειμένου να χτιστούν εκεί ξενοδοχεία και καταστήματα.

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και- όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, "χτυπά όποιον βρει μπροστά της" - και ο πόλεμος συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στους δρόμους της Κωσταντινούπολης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τραυματίες είναι 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 200.

Εν τω μεταξύ,για κάποιες ώρες κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, από καρδιακό επεισόδιο, μετά την ρίψη χημικών από την αστυνομία, αλλά το γεγονός δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται μια Αιγύπτια τουρίστρια που τραυματίστηκε στα επεισόδια και υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία.Η 34χρονη γυναίκα χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου. Ακόμα, μια σκαλωσιά κατέρρευσε κατά την βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές.

Σύντομα, τα επεισόδια επεκτάθηκαν με την μορφή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Άγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Διαμαρτυρίες έχουν επίσης αναφερθεί και σε άλλες πόλεις, όπως στην Αλικαρνασσό, το Ικόνιο και τη Σμύρνη.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ανησυχεί για αυτό που περιγράφεται ως  " χρήση υπερβολικής βίας" από την αστυνομία, ενάντια σε αυτό που είχε ξεκινήσει ως μια ειρηνική διαμαρτυρία.