Ερντογάν: Αλκοόλ μήτηρ παντός κακού!

Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στη γειτονική Τουρκία δεν απασχολεί τόσο η κρίση στη διπλανή Συρία, ούτε το Κουρδικό που βρίσκεται σε ιστορική καμπή. Ούτε καν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα προκειμένου να αλλάξει η φυσιογνωμία της Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Καυτό ζήτημα της επικαιρότητας είναι οι αυστηρότατοι περιορισμοί που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση στην κατανάλωση του αλκοόλ.

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

Οι κεμαλιστές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ερμήνευσαν τον νέο νόμο σαν πολιορκητικό κριό των ισλαμιστών εναντίον του κοσμικού, μη θρησκευτικού κράτους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε έντονη γλώσσα απάντησε στις επικρίσεις λέγοντας ότι ο νέος νόμος “δεν συνιστά απαγόρευση (των οινοπνευματωδών), ούτε παρέμβαση στον τρόπο ζωής των πολιτών, όπως λέγεται” αλλά “προστασία της υγείας των νέων”.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αλκοόλ “μητέρα όλων των κακών” και διερωτήθηκε, απευθυνόμενος ρητορικά στους ηγέτες της αντιπολίτευσης: “Όταν δύο μεθύστακες φτιάχνουν έναν νόμο, τον σεβόσαστε. Αλλά όταν εμείς φτιάχνουμε έναν νόμο για κάτι που επιτάσσει η θρησκεία μας, το απορρίπτετε. Γιατί; Αν η θρησκεία επιβάλλει κάτι, εσείς θα τοποθετηθείτε εναντίον με κλειστά μάτια;”.