Σε κυβέρνηση ενότητας συμφώνησαν Χαμάς-Φατάχ

Mια διορία τριών μηνών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και για τη διεξαγωγή ταυτόχρονων εκλογών όρισαν τα δύο αντίπαλα Παλαιστινιακά κινήματα της Χαμάς και της Φατάχ. Αυτά τα δύο σημεία αποτελούν τις δύο κύριες ρήτρες για τη συμφωνία συμφιλίωσής τους, η οποία καθυστερεί να επισφραγιστεί.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή σύνοδο των δύο πλευρών στο Κάιρο- στην έδρα των αιγυπτιακών μυστικών
υπηρεσιών- ανάμεσα στον Άζαμ αλ Άχμαντ, υπεύθυνο της Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, και του ομολόγου του της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

"Συμφωνήθηκε ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς να κλείσουν όλες οι υποθέσεις μέσα σε ένα τρίμηνο, περιλαμβανομένου του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και της διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο ΓΓ του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φάταχ, Αμίν Μακμπούλ,  επεσήμανε πως "συμφωνήθηκε να ανασταλεί η έκδοση των δύο διαταγμάτων", που πρέπει να εγκρίνει ο Αμπάς για τη διεξαγωγή εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης και διευκρίνησε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκλογικός νόμος μέσα σε ένα τρίμηνο και "να μπορέσει ο πρόεδρος να εκδώσει τα διατάγματα".

Στις 27 Απριλίου, ο Αμπάς ανακοίνωσε την έναρξη  διαβουλεύσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έπειτα από την
παραίτηση, στις 13 του ιδίου μηνός, του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ.