Συνάντηση Ερντογάν-Αμπάς στη Τουρκία

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο  στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε  σήμερα γνωστό από επίσημη παλαιστινιακή πηγή.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία, ο Αμπάς θα έχει επίσης επαφές με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ  Νταβούτογλου.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης γίνεται ενώ ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στα τέλη Μαΐου.

Η Φάταχ, το εθνικιστικό παλαιστινιακό κίνημα με αρχηγό τον Αμπάς και έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης που είναι αντίπαλο της Χαμάς,  επέκρινε το σχέδιο του Ερντογάν υπογραμμίζοντας πως ενισχύει την  ενδοπαλαιστινιακή διαίρεση.

"Οποιοσδήποτε επίσημος, Άραβας, μουσουλμάνος ή  ξένος, επισκέπτεται τη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να απευθυνθεί στη νόμιμη  παλαιστινιακή ηγεσία, καθιερώνει και ενισχύει τη διαίρεση", υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα ένας ηγέτης της  Φάταχ, ο Αζάμ αλ-Άχμαντ, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος  Αμπάς πρόκειται θα θίξει το θέμα στη συνάντηση με  τον Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Χαμάς στη  Γάζα, ο Ζιγιάντ αλ-Ζάζα, εξέφρασε την Κυριακή την ελπίδα ότι η προσεχής επίσκεψη  του Ερντογάν στον παλαιστινιακό θύλακο θα ανοίξει "νέες δυνατότητες για να  τερματιστεί ο αποκλεισμός" του παλαιστινιακού αυτού εδάφους από το Ισραήλ.