Νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Νίκολας Μαδούρο

Ο εκλεκτός του Ούγκο Τσάβες και προσωρινός πρόεδρος μετά το θάνατο του κομαντάτε της Βραζιλίας, Νίκολας Μαδούρο, είναι ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο εξελέγη με ποσοστό 50,76%.

Ωστόσο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης τον πλησίασε σε απόσταση αναπνοής αφού πήρε το 49,07% των ψήφων.

Η νίκη αυτή επιτρέπει στον Μαδούρο να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες.

"Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη", είπε ο νέος πρόεδρος ενώπιον πλήθους οπαδών του που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα αποτελέσματα.

Καταγγέλλει παρατυπίες ο Καπρίλες

“Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα”, ανέφερε ο Ενρίκε Καπρίλες μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.

“Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν” συμπλήρωσε στο Twitter ο Καπρίλες. Τα εκλογικά κέντρα έπρεπε να κλείσουν στις 2230 GMT (01.00 ώρα Ελλάδας), αλλά πολλά παρέμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απάντησε ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών. “Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση”, είπε στο επίσημο κανάλι VTV. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι “η χιονοστιβάδα των ψήφων” θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην απάτη.

Σύμφωνα με τον Καπρίλες, οι αρχές είχαν στείλει μηνύματα σε κρατικούς υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Νίκολα Μαδούρο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση του Μαδούρο ότι "νίκησε σε αυτές τις δίκαιες εκλογές", ο Καπρίλες είπε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι ζητεί από την εθνική εκλογική αρχή να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, μία προς μία από την αρχή.

Οι σύμμαχοι του Τσάβες στέλνουν συγχαρητήρια στο Μαδούρο

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ και ο ομόλογός της του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα συνεχάρησαν τον Νικόλας Μαντούρο, δελφίνο του πρώην συμμάχου τους στη περιοχή Ούγκο Τσάβες, για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα.

"Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο. Αιώνια μνήμη και ευγνωμοσύνη στον φίλο και σύντροφο Ούγκο Τσάβες", γράφει στο λογαριασμό της στο Twitter η πρόεδρος της Αργεντινής.

"Πάνω από την Αμαζονία, συγχαρητήρια στον Νίκολας Μαδούρο, στο λαό της Βενεζουέλας και στην μπολιβαριανή επανάσταση. Ζήτω η μεγάλη πατρίδα!", γράφει στο Twitter ο Κορέα από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη.